Neem contact op

UPDATE: Lachgas, wordt steeds vaker lokaal verboden. Voortschrijdend inzicht of productkennis?

Marcel de Groote, Business Intelligence Manager | 29 april 2021

Marcel de Groote, Business Intelligence Manager

Lachgas, waar is het nou écht voor bedoeld? Dat was de titel van onze vorige Blog. Op dit moment verbiedt de lokale overheid steeds vaker, en in onze ogen terecht, de handel, en het gebruik van lachgas. Om u nogmaals eens te helpen herinneren wat wij destijds hebben geschreven hieronder een korte samenvatting.

Distikstofmonoxide (N2O) oftewel lachgas is een verdovend gas. Het wordt gefabriceerd door middel van een chemisch proces. Het is kleurloos, niet schadelijk bij professioneel gebruik en niet giftig. Het gas verdooft pijnprikkels en wordt daarom gebruikt als pijnstiller in ziekenhuizen en bij de tandarts.

Wanneer het wordt gebruikt bij de tandarts of in het ziekenhuis is het altijd voor gemengd in de cilinder met zuurstof. In de voedingsmiddelenindustrie wordt lachgas als drijfgas gebruikt voor o.a. slagroom. Een ander toepassing is de inzet van lachgas, als vermogens (nitro) boost in de autosport, lachgas bestaat uit 2 atomen stikstof en één atoom zuurstof. Het werkt in op het principe van, hoe meer zuurstofdelen het brandstofmengsel bevat, des te beter en feller verbrandt het en des te meer vermogen levert het.

Inmiddels bericht de media volop over het gebruik van lachgas als drug. Ook de politiek roert zich en werkt aan een wetsvoorstel. Lachgas als drug wordt in ballonnen gepompt en via de ballonnen ingeademd.

Effecten van lachgas als drug

Waarom lachgas zo populair is als drug? Dit komt door de effecten. Lachgas geeft een kort, sterk effect. Het lijkt een beetje op een dronken gevoel. Je wordt er giechelig van en dat verklaart ook direct de naam lachgas. Het effect stijgt naar je hoofd en je krijgt een gevoel van bijna flauwvallen en duizeligheid. Wat daarnaast kan gebeuren is dat je lachbuien krijgt en je high voelt. Bepaalde gevoelens waar je je niet altijd van bewust bent komen naar boven. Verder treden de volgende effecten op: dromerig, lachbuien, euforisch gevoel, misselijkheid, onrust, angst en duizeligheid.

Risico’s van lachgas

De risico’s van lachgas inhalatie zijn ernstig te noemen. Wanneer je lachgas direct inademt uit een gasfles of patroon bestaat de kans dat je longen bevriezen. Dit kan levensgevaarlijk zijn, naast je longen kunnen je lippen, neus en stembanden bevriezen.

Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Dit verklaart bijvoorbeeld de duizeligheid en hoofdpijn. Je kunt hierdoor je evenwicht verliezen of flauwvallen. Als dit gebeurt kun je door de val natuurlijk iets breken.

Gebruik je een langere periode achter elkaar lachgas, dan kunnen er neurologische stoornissen optreden. Dit komt door het effect dat lachgas heeft, het blokkeren van de werking van vitamine B12. Hierdoor kun je tintelingen in tenen en vingers krijgen.

Gebruik je lachgas in combinatie met bijvoorbeeld alcohol dan worden de effecten van verdoving versterkt. Uiteraard verhoogt dit ook alle risico’s die we eerder hebben benoemd.

Momenteel wordt er wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van veelvuldig gebruik van lachgas en de verlammende verschijnselen bij patiënten waarmee men in de ziekenhuizen geconfronteerd wordt. Patiënten die aan de rolstoel gekluisterd raken tot het mogelijk verliezen van ledematen door zuurstofgebrek.

Wanneer je lachgas krijgt toegediend in het ziekenhuis of bij de tandarts is dit onder constante monitoring door professionals. Gebruik je het particulier als drug dan is dit zonder monitoring en zal de dosering al snel schadelijke vormen aannemen. Zeker als het niet bij eenmalig gebruik blijft.

Standpunt Westfalen Gassen Nederland BV

Het leveren van lachgas aan particulieren en partijen die lachgas als drug verstrekken, hier staat Westfalen Gassen Nederland BV niet achter. Het is daarom ook niet mogelijk om bij Westfalen lachgas af te nemen zonder het invullen van een eindgebruikersverklaring door een bedrijf. Aan particulieren zal Westfalen sowieso geen lachgas leveren. Het beleid om een eindgebruikersverklaring in te vullen is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen (VFIG). Alle partijen die bij deze vereniging zijn aangesloten voeren hetzelfde beleid als het gaat om lachgas en het gebruik door particulieren. Wilt u meer info met betrekking tot de gevaren van het gebruik van lachgas download hier de veiligheidsinformatie van Lachgas.

Lachgas in de media

De NOS op 3 heeft er in 2018 ook een reportage over gemaakt waarbij wij ook om een mening zijn gevraagd. Hieronder kunt u deze reportage bekijken.

 

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Fijne zomer

Algemeen

Fijne zomer!

Gerianne Schiphorst, Manager Marketing & PR Benelux | 18 juli 2024

De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.

Lees meer