Neem contact op

Airconditioning in de auto, heerlijk koel rondrijden. Welk gas zorgt voor verkoeling?

René Seubring, Commercieel adviseur | 7 juni 2018

René Seubring, Commercieel adviseur

Een airconditioning in de auto, iedereen weet eigenlijk wel wat deze doet. De auto lekker koel maken. Maar welk gas zorgt ervoor dat het koud wordt? Er wordt in de airconditioning van een auto gebruik gemaakt van het koudemiddel R134A, dit is bij auto’s gebruikelijk die voor 2011 zijn geproduceerd. In jongere systemen wordt het gas R1234YF toegepast, omdat dit milieuvriendelijker is.

Inmiddels is zelfs deze variant alweer aan vervanging toe. De nieuwste grote sedans van Mercedes en Audi auto hebben inmiddels een airco die werkt op het koudemiddel R744 oftewel kooldioxide. Deze verandering heeft technische consequenties voor autoproducenten. De werkdruk van R744 is 140 bar, dit houdt in dat de auto een redelijk groot motor vermogen moet hebben om de airco te

 

kunnen laten werken. Een ander belangrijk aandachtspunt is de lekdichtheid. airco snuffelaarDe lekdichtheidstesten worden uitgevoerd met formeergas (een mengsel van stikstof met waterstof) m.b.v. een “snuffelaar”.

Wettelijke kaders

Het is duidelijk dat de techniek rond airco in de auto flink in beweging is. Dit heeft alles te maken met milieuvriendelijkheid en de GWP (Global Warming Potential) waarde van de koudemiddelen. Deze moet volgens de huidige regelgeving beneden de 150 zijn. Ter vergelijking, de GWP waarde van R134A is 1430, van R1234YF is dit 4 en van R744 is de GWP slechts 1.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer

Henk-Jan Steenman

Algemeen

Koudemiddelen, de kern van duurzame koeling

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 29 februari 2024

In de wereld van koelsystemen spelen koudemiddelen een cruciale rol. Bij Westfalen Gassen begrijpen we dit en bieden wij duurzame oplossingen voor een breed scala aan toepassingen. Ons doel is om niet alleen te voldoen aan de huidige koelbehoeften maar oo…

Lees meer