Neem contact op

Bloemen konten met een geweldig resultaat, het eerste weekend van september.

Marc Bouw, Commercieel adviseur | 30 augustus 2018

Marc Bouw, Commercieel adviseur

Ooit gehoord van “Bloemen konten”? Bloemen konten hoor ik u zeggen, ja, u leest het goed, bloemen konten. Tijdens het eerste weekend van september is het weer zover “het bloemencorso” dan trekken 20 praalwagens van verschillende buurtschappen waaronder die van Buurtschap Stuivezand door Zundert.

Buurtschap Stuivezand van Marco van Hassel is al weken bezig met de bouw van een immense corso wagen. De 30 meter lange en 11 hoge meter geheel van staal vervaardigde gelaste constructie moet dan geheel bedekt zijn met ca. 320.000 dahlia bloemen.

Lassen met beschermgas van Westfalen

De kritische draagconstructies zijn geheel MIG-afgelast met een 200 ampère MIG lasapparaat. Hier is gebruik gemaakt van het beschermgas bestaande uit 85% Argon  en 15% koolzuur (Sagox® K15).
Na het lassen wordt de nog zichtbare constructie voorzien van een zwarte verflaag. Dit gebeurt met verf op waterbasis. De draagconstructies voor figuranten zien er dan netjes uit en zijn veilig en afgewerkt.

Buurtschap Stuivezand zal met de wagen omringd  door 30 figuranten weer meedingen naar een topbeoordeling tijdens het corso. Om alles georganiseerd te krijgen zijn er naast bouwers, naaisters nodig voor de kleding en grimeurs om de figuranten op te maken. Tevens bedenkt iemand de choreografie van de figuranten. Dit alles om de “grootste jaarlijks terugkerende Dahlia optocht ter wereld” tot een succes te maken.

Maar hoe zit het nou met dat bloemen konten?

Niet geheel onbelangrijk, de bloemen moeten geplukt worden. Dahlia’s worden getikt of gelijmd.
Voordat men de dahlia’s op de wagen kan gaan “tikken” moeten ze gestoken worden. Dat wil zeggen een spijker van 1,2 x 40 mm door het hart steken, om daarna 1 voor 1 te worden aangebracht.  Tikken is het bevestigen van de dahlia’s op de wagen. (al komt daar geen hamer aan te pas). “Konten” is het verwijderen van het groene gedeelte aan de onderzijde van de bloem, dit wordt gedaan als bloemen gelijmd worden.

Zoals u leest is het nog niet eenvoudig om de wagens klaar te maken voor het corso. Plukken, konten, tikken er is nog genoeg te doen! Wil je op de hoogte blijven van de bouw kijk dan op www.buurtschapstuivezand.nl.

Uiteraard willen wij Marco van Hassel van buurtschap Stuivezand en Ad Segeren van Laspartners Multiweld bedanken voor de prettige samenwerking. Wij wensen alle mensen van buurtschap Stuivezand heel veel succes met de bouw en zijn benieuwd naar het eindresultaat. Wilt u de optocht bekijken, u bent van harte welkom in Zundert.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer informatie over beschermgassen?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Nieuw! Bestel uw gas online.

Marcel de Groote, Manager Sales & Marketing | 5 november 2019 | 881 keer bekeken

Met ingang van vandaag is het mogelijk om uw gasbestelling digitaal te plaatsen. Snel en gemakkelijk, waar en wanneer u maar wilt.

Lees meer