Neem contact op

Bloemen konten met een geweldig resultaat, het eerste weekend van september.

Marc Bouw, Commercieel adviseur | 30 augustus 2018

Marc Bouw, Commercieel adviseur

Ooit gehoord van “Bloemen konten”? Bloemen konten hoor ik u zeggen, ja, u leest het goed, bloemen konten. Tijdens het eerste weekend van september is het weer zover “het bloemencorso” dan trekken 20 praalwagens van verschillende buurtschappen waaronder die van Buurtschap Stuivezand door Zundert.

Buurtschap Stuivezand van Marco van Hassel is al weken bezig met de bouw van een immense corso wagen. De 30 meter lange en 11 hoge meter geheel van staal vervaardigde gelaste constructie moet dan geheel bedekt zijn met ca. 320.000 dahlia bloemen.

Lassen met beschermgas van Westfalen

De kritische draagconstructies zijn geheel MIG-afgelast met een 200 ampère MIG lasapparaat. Hier is gebruik gemaakt van het beschermgas bestaande uit 85% Argon  en 15% koolzuur (Sagox® K15).
Na het lassen wordt de nog zichtbare constructie voorzien van een zwarte verflaag. Dit gebeurt met verf op waterbasis. De draagconstructies voor figuranten zien er dan netjes uit en zijn veilig en afgewerkt.

Buurtschap Stuivezand zal met de wagen omringd  door 30 figuranten weer meedingen naar een topbeoordeling tijdens het corso. Om alles georganiseerd te krijgen zijn er naast bouwers, naaisters nodig voor de kleding en grimeurs om de figuranten op te maken. Tevens bedenkt iemand de choreografie van de figuranten. Dit alles om de “grootste jaarlijks terugkerende Dahlia optocht ter wereld” tot een succes te maken.

Maar hoe zit het nou met dat bloemen konten?

Niet geheel onbelangrijk, de bloemen moeten geplukt worden. Dahlia’s worden getikt of gelijmd.
Voordat men de dahlia’s op de wagen kan gaan “tikken” moeten ze gestoken worden. Dat wil zeggen een spijker van 1,2 x 40 mm door het hart steken, om daarna 1 voor 1 te worden aangebracht.  Tikken is het bevestigen van de dahlia’s op de wagen. (al komt daar geen hamer aan te pas). “Konten” is het verwijderen van het groene gedeelte aan de onderzijde van de bloem, dit wordt gedaan als bloemen gelijmd worden.

Zoals u leest is het nog niet eenvoudig om de wagens klaar te maken voor het corso. Plukken, konten, tikken er is nog genoeg te doen! Wil je op de hoogte blijven van de bouw kijk dan op www.buurtschapstuivezand.nl.

Uiteraard willen wij Marco van Hassel van buurtschap Stuivezand en Ad Segeren van Laspartners Multiweld bedanken voor de prettige samenwerking. Wij wensen alle mensen van buurtschap Stuivezand heel veel succes met de bouw en zijn benieuwd naar het eindresultaat. Wilt u de optocht bekijken, u bent van harte welkom in Zundert.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer informatie over beschermgassen?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Gerelateerde blogs

flowline skidbouw

Lassen en snijden

Wat is skidbouw?

Marc Bouw, commercieel adviseur | 6 september 2018 | 4.925 keer bekeken

In het kort: skidbouw is het vooraf samenstellen van een installatie op een frame, met als doel de installatietijd op locatie te verkorten.

Lees meer

bootjes

Lassen en snijden

Industriële gassen. Wat kun je ermee?

Marc Bouw, Commercieel adviseur | 24 mei 2018 | 647 keer bekeken

Als lid van het redactieteam ben ik altijd op zoek naar leuke en informatieve onderwerpen voor ons blog. Deze keer heb ik er voor gekozen om eens op zoek te gaan naar iemand die echt  iets unieks maakt met een aantal van onze gassen. Zodoende ben ik t…

Lees meer