Neem contact op

Mag een cryogene opslagtank overal opgesteld worden?

Alfred Zennipman, Divisiemanager techniek | 12 oktober 2017

Alfred Zennipman, Divisiemanager techniek

Heeft u een nieuwe machine of een nieuw proces en gaat u hiervoor cryogene gassen zoals stikstofkoolzuur of zuurstof gebruiken? Dan krijgt u voor de opslag van dit soort gassen te maken met een cryogene opslagtank. Voor de plaatsing van zo’n cryogene tank moet u een aantal voorbereidingen treffen. In deze blog vijf veelgestelde vragen over het plaatsen cryogene opslagtanks.

1. Mag een cryogene opslagtank overal opgesteld worden?

De opslag van de sterk gekoelde, vloeibaar gemaakte cryogene gassen zoals zuurstof, stikstof, argon, kooldioxide, helium en lachgas brengen verhoogde veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk aan het risico op verstikking, verhoogd brandgevaar en vergiftiging. Bij de opstelling van uw cryogene opslagtank moet u deze risico’s daarom uitsluiten. Dat betekent dat niet iedere plek op uw terrein geschikt is voor de opslag van cryogene gassen. Een simpel voorbeeld hiervan is dat u rekening moet houden met de afstand tot gebouwen en gevels, zodat er als er onverhoopt toch brand uitbreekt, zo min mogelijk kans is dat de brand een explosiegevaar bij de tank versterkt.

2. Met welke wet- en regelgeving krijgt ik te maken bij het opstellen van een cryogene tank?

Voor de opslag van cryogene gassen is een speciale richtlijn geschreven. Deze richtlijn heet de PGS 9. Hierin staan de meest relevante zaken omtrent veilig werken met cryogene gassen en de regels waarop te letten bij het opstellen van een tank. Bij het opstellen van een tank moet bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd worden.
Bij het verlenen van de vergunning gebruikt de gemeente vaak ook de PGS 9 om te kijken of de tankopstelling voldoet en de vergunning verleent kan worden. De PGS 9 is een richtlijn en geen wet, dus de gemeente kan in het verlenen van de vergunning afwijken van de PGS 9. De gemeente is het bevoegd gezag en bepaalt uiteindelijk onder welke omstandigheden de vergunning verleend wordt.

3. Waar moet ik rekening mee houden bij het zoeken van een locatie voor een cryogene opslagtank?

Naast de veiligheidsregels die omschreven staan in de PSG 9 is het goed om een efficiënte en praktische plek te zoeken op uw terrein.Hierin speelt de ligging van de tank ten opzichte van de de machine en of het proces waarbij u de cryogene gassen nodig heeft een belangrijke rol. Er zal immers leidingwerk vanaf de tank naar de machine en of het proces aanlegd moeten worden. Belangrijk is ook de bereikbaarheid van de tank. De tank zal met regelmaat door een vrachtwagen van de gasleverancier bezocht worden om te vullen.

Houd er daarom rekening mee dat de cryogene opslagtank goed bereikbaar moet zijn voor deze vrachtwagen. Tevens zal de vrachtwagen enige tijd nodig hebben om de tank te vullen. Bij het zoeken van de locatie kan het dus ook zinvol zijn om te kijken of de vrachtwagen tijdens het vullen geen overlast voor de omgeving vormt. Denk hierbij aan geluidsoverlast of het versperren van doorgangen van openbare wegen.

4. Hoe zit het met de fundering van de tankopstelling voor de cryogene tank?

Elke tankopstelling voor cryogene gassen moet op een fundering geplaatst worden. De fundering bestaat meestal uit beton of een ander niet poreus materiaal om een accumulatie van water te vermijden. Daarnaast moet de fundering berekend zijn voor het opstellen van de tank met eventueel een productieverdamper. De fundering moet uiteraard het totale gewicht van het reservoir kunnen dragen, inclusief de inhoud. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met alle andere bijkomende belastingen.

5. Hoe kan Westfalen Gassen mij helpen bij de voorbereidingen voor een cryogene opslagtank?

Wanneer u besluit een cryogene tank bij Westfalen Gassen Nederland BV te betrekken dan helpt Westfalen u mee bij het bepalen van de juiste locatie. Westfalen levert u de benodigde gegevens aan voor het maken van de sterkteberekening en de afmetingen van de fundering en adviseert daar waar nodig.

Meer informatie over de richtlijn voor cryogene opslagtanks?

Alle bovenstaande onderwerpen zijn van belang bij het kiezen van de juiste en veilige locatie voor een cryogene tank. Veel staat uitgebreid beschreven in de PGS9 welke gratis te downloaden is.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over cryogene opslagtanks?

Neem dan contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Gas-4-daagse winteredition

Algemeen

NIEUW! De Gas-4-daagse van Westfalen. U komt toch ook?

Tony Moes, Manager Sales & Marketing | 7 oktober 2021 | 848 keer bekeken

In november gaat de allereerste Gas-4-daagse van Westfalen van start. Op alle donderdagen in november zullen onze experts verspreidt door heel Nederland kennissessies aanbieden rondom industriële gassen en koudemiddelen. Ook de speciale gassen zullen aan…

Lees meer

seminar veilig omgaan met gassen

Algemeen

Veilig omgaan met gassen. Weet u hier voldoende van?

Hansjan Dijk, Gas-technisch adviseur | 30 september 2021 | 2.603 keer bekeken

De huidige corona-maatregelen laten het weer toe om het seminar weer live aan te bieden. Wij zullen deze seminars dan ook aanbieden conform de dan geldende maatregelen.

Veel mensen werken dagelijks met (verschillende) gassen. Men is zich door ingeslete…

Lees meer