Neem contact op

Wat is Deltatig 2/3 en wat kan ik ermee?

Jorien van Valen, Gastechnisch adviseur | 4 oktober 2018

Jorien van Valen, Gastechnisch adviseur

Deltatig 2 en 3 zijn mengsels van beschermgassen bij het lassen van Duplex. De mengsels bestaan uit Argon (Ar) en uit stikstof (N2).

Typische toepassingen van Deltatig 2 en Deltatig 3 zijn de volgende:

  • Voor plasmalassen van duplexstaal
  • Voor plasmalassen van volaustenitisch staal
  • Voor TIG-lassen van duplexstaal
  • Voor TIG-lassen van volaustenitisch staal

Een ander gebruik van stikstof in de lastechniek is de toepassing bij hooggelegeerde autenitische CrNi stalen, die na het lassen, een ongewenst Delta- Ferriet percentage hebben. Dit niet gewenste percentage Delta-Ferriet zou de corrosie bestendigheid van de lasverbinding negatief beïnvloeden.

Dit gasmengsel wordt gebruikt bij bijvoorbeeld werkstof 1.4435 (RVS 316L), die een zeer laag Ferriet aandeel in het basismateriaal heeft.

Op basis hiervan is er een groeiende interesse en steeds meer vraag naar stikstof houdende gasmengsels. Hiervoor wordt er meestal 2- of 3% Stikstof aan de Argon toegevoegd. Omdat Stikstof austenitiserend werkt, wordt het aandeel van het delta Ferriet gehalte, bij bijvoorbeeld 1.4435 (RVS 316L), in de lasverbinding verlaagd.

Een norm, de Basler-Norm II, schrijft een Ferriet gehalte voor van 0,5 %. Maar gezien de kans op warmscheuren en de vervormbaarheid, kan men hier niet altijd op blind varen.
Het Ferriet aandeel kan men bepalen door magnetisch of metallografisch onderzoek. Ook bij de Ni-basis legeringen worden deze gasmengsels toegepast.

Delta ferriet

Duplex of super Duplex, bestaat uit 2 structuren, namelijk een ferriet structuur en een austeniet structuur. (een ijzer en een roestvaststaal structuur, in een gelijke verdeling van 50/50) Hierin zijn van beide materialen de goede eigenschappen verzameld, zoals de mechanische waarden en corrosie-bestendigheid. In dit materiaal zit onder andere stikstof. Stikstof stabiliseert de austeniet- fase. Deltatig 2 of Deltatig 3, Argon met 2- of 3 % N2, is een gasmengsel dat, bij het lassen van (super) Duplex, gebruikt kan worden, zowel als backinggas en/of als lasgas.

Westfalen levert zowel het gas Deltatig 2 als Deltatig 3. Meer informatie over deze gassen is te vinden op onze alle gassen op een rij pagina. De gassen zijn terug te vinden onder de kop gassen voor lassen, snijden & laser.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over Deltatig?

Neem dan contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Nieuw! Bestel uw gas online.

Marcel de Groote, Manager Sales & Marketing | 5 november 2019 | 881 keer bekeken

Met ingang van vandaag is het mogelijk om uw gasbestelling digitaal te plaatsen. Snel en gemakkelijk, waar en wanneer u maar wilt.

Lees meer