De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.
Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 27 juni 2024
De nieuwe aangescherpte F-gassen verordening (2019/1937)heeft belangrijke gevolgen voor de koeltechniek. Onlangs heb ik hier op het koudemiddelcongres ook over gesproken. Deze F-gassen verordening heeft als doel de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) te beperken en de bestaande regelgeving op het gebied van F-gassen te vervangen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste gevolgen van de verordening beschreven.
De F-gassen verordening legt beperkingen op aan het gebruik van bepaalde F-gassen in koel- en airconditioningsystemen en in andere apparatuur. Het doel hiervan is om de uitstoot van F-gassen te verminderen en alternatieven te bevorderen. Dit betekent dat branches die deze F-gassen voorheen vaak gebruikten voor koeling nu alternatieven moeten gaan onderzoeken en toepassen.
Daarnaast vereist de verordening dat bedrijven de uitstoot van F-gassen tijdens installatie-, onderhouds-, reparatie- of demontage activiteiten beperken. Dit wordt bereikt via het invoeren van een verplichting tot lekdetectie en verplicht onderhoud. Dit betekent dat bedrijven hiervoor moeten investeren in geschikt meetapparatuur en personeel, namelijk gecertificeerde F-gas-technici.
Tevens bevat de F-gassen verordening bepalingen over de registratie en rapportage van de uitstoot van F-gassen door bedrijven om ervoor te zorgen dat de beperkingsmaatregelen worden nageleefd. Dit betekent dat bedrijven elke activiteit met betrekking tot F-gassen moeten documenteren en jaarlijks aan de overheid moeten kunnen rapporteren. Veel bedrijven dienen dan ook hun administratie en registratie meer op orde te brengen of dienen deze op te zetten. Dit betekent investeringen in tijd en geld.
Voor eindgebruikers van koel- en airconditioningsystemen (maar bijvoorbeeld ook voor supermarkten en horecagelegenheden), betekent deze verordening dat ze moeten kiezen voor een systeem dat weinig (<150 GWP)of geen F-gassen (natuurlijke) bevat, wat in veel gevallen substantieel duurder is. Ook dienen zij erop toe te zien dat systemen regelmatig worden onderhouden en lekkages worden gedetecteerd.
Al met al heeft de nieuwe F-gassen verordening grote gevolgen voor de koeltechniek. Het beperkt het gebruik van bepaalde F-gassen in koel- en airconditioningsystemen en vereist dat bedrijven de uitstoot van F-gassen beperken. Bedrijven moeten werken met gecertificeerde systemen en gecertificeerde F-gas-technici. Er zijn nu bepalingen over registratie, rapportage en verificatie van de uitstoot van F-gassen. De verordening legt hierdoor een grotere administratieve last op bedrijven en gebruikers van koel- en airconditioningsystemen en dit alles brengt hogere kosten met zich mee.
In het kort drukt de nieuwe F-gassen verordening bedrijven in de koeltechnische branche in een nieuw keurslijf. Van materiaalgebruik tot personeelstraining, bedrijfsadministratie, en monitoring van uitstoot: er worden hogere eisen gesteld om de uitstoot van F-gassen terug te dringen.
Bedrijven en eindgebruikers worden door de nieuwe F-gassen verordening gedwongen hierin mee te gaan, zodat een versnelde transitie naar synthetische koudemiddelen met lage GWP of natuurlijke koudemiddelen tot stand komt.
Westfalen Gassen levert al jaren zowel synthetische – als natuurlijke koudemiddelen en kunnen u van goed advies voorzien.