Neem contact op

Gastransportnet blijft ook in de toekomst van waarde.

John Becking, Projectleider Techniek | 10 januari 2019

John Becking, Projectleider Techniek

In opdracht van Koninklijke Oosterhof Holman is Westfalen Gassen Nederland BV betrokken bij het conserveren van gasleidingen van Gasunie. Een mooi proces waarbij  gasleidingen die niet meer worden gebruikt voor het transport van aardgas worden afgesloten en klaar worden gemaakt voor een nieuwe toekomst. Hoe dit precies in zijn werk gaat? Dat leggen we u graag uit in dit artikel.

Het gebruik van aardgas zal in de komende jaren steeds verder afnemen. Dat betekent dat delen van het gastransportnet hun huidige functie verliezen. Om te zorgen dat deze leidingen in de toekomst eventueel opnieuw kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld voor het transport van groen gas en waterstof, worden de leidingen afgesloten en geconserveerd en niet opgegraven. Het conserveren van een leiding gebeurt in het algemeen door gebruik te maken van stikstof, een gas dat we overal om ons heen tegenkomen. Zo bestaat de lucht die we inademen voor  ongeveer 80% uit stikstof. De stikstof in de leiding gaat oxideren tegen en de leiding blijft zo in een prima staat bewaard voor de toekomst.

De volgende stappen worden genomen om tot het conserveren van een leiding te komen.

De leidingen worden in eerste instantie afgekapt en dicht gelast. De gasleiding wordt vrijgemaakt in de grond. Dit maakt het mogelijk voor Westfalen om toegang tot de leiding te krijgen. Al naar gelang de grootte van de leiding wordt gebruik gemaakt van bundels stikstof of – als het grote leidingen betreft – een vrachtwagen met vloeibare stikstof. De leidingen worden aangesloten op de stikstofvoorziening. Hiermee worden de leidingen gespoeld. Na dit proces wordt er gecontroleerd of er geen brandbaar gas of zuurstof meer in de leiding aanwezig is. Als dit niet het geval is, wordt de leiding compleet afgesloten en wordt de leiding met stikstof op druk gebracht. Er ontstaat in de gasleiding een overdruk van ongeveer 3 tot 3,5 bar. Door deze overdruk heeft zuurstof geen kans om in de leiding te komen en wordt inwendige corrosie van de leiding voorkomen.

Inmiddels heeft Westfalen samen met Koninklijke Oosterhof Holman in opdracht van Gasunie meerdere leidingen op deze manier geconserveerd. Zo zijn er al projecten uitgevoerd in Groningen, Limburg en de provincie Overijssel. Binnenkort zullen we in Overijssel nog 2 van deze projecten op ons nemen.

Westfalen Gassen Nederland BV is dé partij als het gaat om industriële gassen. Onze experts helpen u graag met vraagstukken die binnen uw bedrijf spelen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Nieuw! Bestel uw gas online.

Marcel de Groote, Manager Sales & Marketing | 5 november 2019 | 644 keer bekeken

Met ingang van vandaag is het mogelijk om uw gasbestelling digitaal te plaatsen. Snel en gemakkelijk, waar en wanneer u maar wilt.

Lees meer

Telemetrie

Techniek

Telemetrie: op afstand uw cryogene opslagtank bewaken.

Alfred Zennipman, Divisiemanager Techniek | 14 december 2017 | 1.004 keer bekeken

Werkt u met cryogene opslagtanks? Dan wilt u voorkomen dat u met een lege opslagtank zit. Westfalen Gassen maakt gebruik van telemetrie, hiermee bewaken we op afstand de inhoud en druk van uw opslagtank en kunnen we op afstand ook diverse problemen analys…

Lees meer