Neem contact op

Grappig zo’n stemmetje als Mickey Mouse of gevaarlijk?

Ursula Barendregt, medewerkster Customer Service | 15 februari 2018

Ursula Barendregt, medewerkster Customer Service

Op de kermis, op feestjes of op festivals worden vaak helium ballonnen verkocht als geschenkje. Deze feestelijke ballonnen zweven in allerlei modellen vrolijk in de lucht.

Op dit soort gelegenheden zie je ook vaak dat mensen eens willen uitproberen wat men elders heeft gezien of gehoord. Ze kopen een met Helium gevulde ballon en ademen een teug Heliumgas in. De omgeving vindt het natuurlijk erg grappig en jijzelf op dat moment waarschijnlijk ook, aangezien je daarna tijdelijk alleen maar kunt praten met een grappig piepstemmetje zoals Mickey Mouse.

Helium is niet geschikt voor inhalatie

Wat veel mensen niet weten is dat Helium helemaal niet geschikt is voor inhalatie. De gevolgen zijn niet altijd direct zichtbaar maar het inademen van Helium kan zelfs dodelijke gevolgen hebben. Helium is een licht edelgas. Het is niet giftig of brandbaar. Helium is kleurloos en dus niet zichtbaar. Ook heeft het geen specifieke geur. Helium is in soortelijk gewicht 7x lichter dan zuurstof. Echter na het verdwijnen van je piepstemmetje is de helium nog niet uit je bloed en longen verdwenen. Ingeademde helium verdrijft de zuurstof uit je longen waardoor levensbedreigende of levensveranderende omstandigheden kunnen ontstaan doordat je zuurstoftoevoer verstoord is door het heliumgas. Kortom Helium is leuk als ballonvulling maar niet voor inademen.

Waarvoor is helium dan wel bedoeld?

Helium is uitstekend geschikt als beschermgascomponent bij het lassen. Of als hulpgascomponent in CO2-lasers. Ook is vloeibare Helium uitstekend geschikt als koelmiddel voor supergeleiders.  En zo zijn er nog vele toepassingen waarbij Helium uitstekend veilig gebruikt kan worden.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over de verschillende toepassingen van Helium?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer