Neem contact op

Koninklijke Van Twist en de innovatieve waterstof generator.

Arjan Groen, Sales Engineer | 17 juni 2021

Arjan Groen, Sales Engineer

Wanneer het gaat om innovatie, verduurzamen en delen van kennis is Westfalen Gassen Nederland BV de partij om mee samen te werken. Dat was ook het geval met een innovatief project van Koninklijke Van Twist. Onze collega Arjan ging in gesprek met Martijn Friederichs van KVT om de toepassingen van de innovatieve waterstof generator te bespreken.

Kunt u iets meer vertellen over KVT en haar geschiedenis?

Koninklijke Van Twist is een echt Dordts familiebedrijf dat een rijke geschiedenis met zich mee draagt. Het bedrijf is opgericht in 1836 en inmiddels staat de zesde generatie van de familie aan het roer. Dankzij onze rijke geschiedenis hebben wij al veel veranderingen meegemaakt in onze producten en dienstvoering, maar een ding stond hierin altijd centraal: paardenkracht (PK’s).

KVT begon ooit als stalhouderij, maar groeide daarna snel verder. Van stalhouderij naar transport -en kraanverhuur, van automobielgarage naar import van dieselmotoren en specialist in noodstroomaggregaten. Dit laatste is nog steeds te zien in onze huidige bedrijfsvoering als totaalspecialist in energiesystemen. We leveren noodstroomsystemen en generatorsets, maar ook dieselmotoren en gasmotoren.

Naast deze producten zijn we het afgelopen jaar ook gestart met de ontwikkeling van onze eigen waterstofmotor.

Inmiddels is KVT in een vergevorderd stadium als het om een waterstof generator gaat?

Dat klopt inderdaad. KVT heeft oog voor de toekomst en we willen ons steentje bijdragen als het gaat om verduurzamen en leveren van groene energie. Dat is de reden dat we onze tijd en kennis investeren in innovatie, net als Westfalen Gassen Nederland BV. We hebben in 2018 voor het eerst nagedacht over de toepassing van waterstof. Onze engineers hebben daarna hard gewerkt aan de ontwikkeling van de KVT hydrogen genset, een generatorset op waterstof. Inmiddels zijn de eerste tests in het veld gedaan en zijn de resultaten erg veelbelovend. Er kan veilig worden gewerkt met de generatoren op waterstof en het bied mogelijkheid om energie op locatie te leveren met een zeer lage CO2-uitstoot.

Waar is de waterstof generator praktisch goed in te zetten?

De KVT hydrogen genset is een 1500 toeren motor, deze is voornamelijk goed geschikt op locaties waar grote bouwmachines nodig zijn. Een bouwmachine kan op deze manier nagenoeg emissieloos draaien. De generator set op waterstof wordt gekoppeld aan bundels van waterstof. Zo kan er tijdens het testen ongeveer vier uur mee gewerkt worden, hierna zullen de bundels met waterstof gewisseld moeten worden.

Dat laatste is iets waar we op de kennis en expertise van Westfalen vertrouwen. Ze hebben samen met ons nagedacht over een veilige werkwijze en leveren het waterstof voor de generator set. We zijn met onze generator set op waterstof nog altijd aan het testen en dan is het goed om te weten dat we een partner hebben die veel kennis heeft op het gebied van waterstof.

Kun je meer vertellen over de samenwerking met Westfalen Gassen?

We hebben op dit moment waterstofgas nodig, dat kan alleen in bundels, een trailer kan praktisch niet bij ons komen. Daarom is er voor gekozen om een viertal bundels neer te zetten bij ons op de testlocatie. Omdat we nog veel testen draaien met onze waterstof generator verbruiken we het ook veel. Om het gebruik goed te kunnen testen zijn er langere draaitijden nodig, dit kan uiteraard alleen als we voldoende waterstof hebben, Westfalen is daarin een betrouwbare leverancier.

Na het uitgebreid testen van deze nieuwe innovatieve generator verwachten we dat we eind 2021 tot een goed werkend commercieel product te kunnen komen en kunnen we onze generator op waterstof in de markt gaan zetten.

Kan er veilig gewerkt worden met waterstof?

De keuze voor een generatorset is vooral op basis van veiligheid. De set staat buiten en we kunnen dus zeker veilig testen met deze nieuwe generator. De grootste uitdaging voor ons is drukopslag en daarom draaien de mobiele testen op bouwprojecten buiten de stad. Zodat we het nog uitvoerig en op een veilige manier kunnen testen. Dat maakt het ook direct duidelijk waarom we een partnership met Westfalen zijn aangegaan. Veilig werken met industriƫle gassen is iets waar Westfalen al jaren voor staat en ze hebben veiligheid altijd voorop staan.

Een volgende stap die Westfalen aan het zetten is, is een concept waarbij containers worden ingezet om waterstof te kunnen leveren. Ze zijn uitgerust met circa 300 kilo waterstof en kunnen ingezet worden als mobiel tankstation, maar zouden op den duur ook als permanent opslag systeem ingezet kunnen worden. Op die manier kan er op een veilige manier waterstof geleverd worden aan tal van projecten.

Is dit de toekomst van brandstof binnen jullie branche?

We verwachten zeker dat waterstof de toekomst heeft. Het zal per applicatie verschillend zijn. Kleinere vermogens tussen de 100-200 KW is moeilijk met cellen te realiseren, maar wel makkelijk met een verbrandingsmotor. Dat is een goede range om voor waterstof te kiezen. De hoeveelheid waterstof die dan nodig is voor een generator is dan goed te leveren. Bij grotere vermogens is er teveel waterstof op locatie nodig.

Waterstof motor

We verwachten zeker dat het werken met generatoren op waterstof een vlucht gaat nemen. Sommige bouwbedrijven die weten dat we aan het testen zijn, willen direct overstappen op waterstof. Terugdringen van emissies is hierbij de grootste motivator. Ze willen zoveel mogelijk de emissie van stikstof terugdringen. Een waterstof generator zorgt voor een goede winst op het gebied van de stikstofuitstoot. Er is met de generator wel wat uitstoot, maar we noemen het een near zero motor t.o.v. de huidige norm.

Concluderend kan ik zeggen dat Westfalen Gassen de juiste partij voor ons is als het gaat om deze pilot. Westfalen is benaderd en we zijn tot een samenwerking gekomen. Het vertrouwen is er in elkaar, ze hebben meegedacht in de problematiek en samen naar een oplossing toe gewerkt. We zetten nu samen de volgende stap en starten met het opslaan van waterstof op het terrein waar we testen. Hierbij speelt de PGS 15 regeling een rol. De richtlijn voor opslag en tijdelijke opslag van gevaarlijke stoffen met betrekking tot brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid. Westfalen is bekend met de richtlijn en heeft ons van goed advies voorzien.

Het meedenken van Westfalen was een mooi voordeel. We hebben veel handige tips gekregen, dit gaf meer ruimte en we konden meer en sneller testen. Dit kwam vooral door delen van kennis. We raken elkaar in de markt en trekken samen op om tot een innovatief en duurzaam resultaat te komen.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer

Henk-Jan Steenman

Algemeen

Koudemiddelen, de kern van duurzame koeling

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 29 februari 2024

In de wereld van koelsystemen spelen koudemiddelen een cruciale rol. Bij Westfalen Gassen begrijpen we dit en bieden wij duurzame oplossingen voor een breed scala aan toepassingen. Ons doel is om niet alleen te voldoen aan de huidige koelbehoeften maar oo…

Lees meer