Neem contact op

Kleurcodes voor gascilinders, waarom eigenlijk?

Kors Sels, commercieel adviseur | 14 mei 2020

Kors Sels, commercieel adviseur

De verschillende kleuren op de “schouders” van gascilinders geven aan, welke primaire eigenschappen het gas heeft dat in de cilinders zit. Deze kleuren zijn in heel Europa in een normering gekoppeld aan dezelfde eigenschappen. Erg handig en overzichtelijk.

De norm EN 1089-3-2011-10 schrijft alleen kleurcodes voor de schouders van de gascilinders voor. De kleur geeft uitsluitsel over de primaire gas-eigenschappen of wordt aan bepaalde gassen toegekend. Voor industriële gassen wordt de cilindermantel grijs of naar keuze in dezelfde kleur als de schouder geverfd. Een witte cilindermantel is slechts voorbehouden aan cilinders voor medische of inhalatiegassen. Voor speciale gassen is geen aparte regeling getroffen.

Belangrijk om te weten is het gevaar per kleur. Werken met gas moet altijd veilig en bewust gebeuren. Aan de kleur van de schouder van een gascilinder zie je vaak het gevaar wat het gas met zich meebrengt.

Welke kleuren worden er gebruikt?

Hieronder een overzicht van de kleuren op de gascilinders:

kleuren

Zoals de bovenstaande afbeelding laat zien:

  • Geel staat voor giftig en/of corrosief gas
  • Rood staat voor brandbaar gas
  • Lichtblauw staat voor oxiderend gas
  • Lichtgroen staat voor inert gas

Kleuren per gassoort

Per gassoort gebruiken we ook verschillende kleuren. Dit maakt het makkelijker te onthouden welk gas u gebruikt. De meest voorkomende kleuren zijn:

speciale kleurcodering

De vermelde informatie over de kleurcodering van gas-cilinders pretendeert niet volledig te zijn. Vanwege de grote verscheidenheid aan
gassen die Westfalen levert zijn alleen de meest voorkomende kleurcoderingen afgebeeld. Bij vragen kunt u contact opnemen met een van onze depots of met de productspecialisten van Westfalen of download hier de speciale folder. 

Wilt u meer weten over veilig werken met gassen? Wij organiseren regelmatig speciale seminars over dit onderwerp. Neem hiervoor contact op via: g.schiphorst@westfalen.com

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Fijne zomer

Algemeen

Fijne zomer!

Gerianne Schiphorst, Manager Marketing & PR Benelux | 18 juli 2024

De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.

Lees meer

koudemiddelen

Algemeen

En nu aan de slag met de nieuwe F-gassen verordening!

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 27 juni 2024

De nieuwe aangescherpte F-gassen verordening (2019/1937)heeft belangrijke gevolgen voor de koeltechniek. Onlangs heb ik hier op het koudemiddelcongres ook over gesproken. Deze F-gassen verordening heeft als doel de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen…

Lees meer