Neem contact op

Is koudemiddelen hamsteren een goed idee?

Henk-Jan Steenman, Koudemiddelspecialist | 18 oktober 2017

Henk-Jan Steenman, Koudemiddelspecialist

Wat we zien is, dat er de laatste tijd veel R507/R404a gehamsterd wordt. Maar wat als dat straks is afgelopen omdat het product helemaal niet meer beschikbaar is. Wat dan?

Als we weten dat de R507 en R404a over een paar maanden niet meer beschikbaar is en u nog wel veel koelmachines in het veld hebt staan, die nog jaren meegaan, dan is het belangrijk dat deze koudemiddelen beschikbaar blijven. Zodat uw klant geholpen wordt om de koelmachine(s) te laten draaien tegen zo laag mogelijke kosten.

Dit kan dan alleen als uw gassenleverancier, of u als installateur, nog geregenereerde R507/R404a beschikbaar heeft.

Mocht het niet meer beschikbaar zijn vanwege de phase-down, dan moeten de kilogrammen uit de markt gehaald worden om het vervolgens te regenereren tot de gewenste zuiverheid (minimaal DIN 8960 kwaliteit).
Wanneer u product inlevert is het dus belangrijk om dit, per productsoort, in recycle cilinders in te leveren. Hierdoor onstaat de meeste kans dat het product geregenereerd kan worden.

Opties

Als u, als koeltechnisch bedrijf, het belangrijk vindt dat de R507 en de R404a u straks nog ter beschikking staan, dan heeft u de volgende opties:

  • U levert de R507/R404a in, laat het koudemiddel weer regenereren tot een bepaalde zuiverheid (DIN 8960) en koopt het voor een vaste prijs per kilo terug. Dit wordt door Westfalen voor u bijgehouden en opgeslagen.

U wilt wel graag deze koudemiddelen hebben om een klant voort te helpen, Maar u heeft niets ingeleverd, dan is er de volgende mogelijkheid:

  • Als u niets inlevert ter regenerering dan bent u afhankelijk van de op dat moment beschikbare vrije hoeveelheid.  De verkoopprijs zal veel hoger liggen dan wanneer u wel heeft ingeleverd. Als de beschikbaarheid nihil is, krijgt u niets.

Er komen ook vragen van eindklanten die aangeven dat ze het koudemiddel zelf willen houden, omdat men een aantal koelinstallaties heeft staan met R507 en/of R404a. Dat kan. Dat betekent dat de eindklant eigen cilinders moet aanschaffen en deze zelf moet opslaan, onder voorwaarde dat men dat op een veilige manier doet en met vermelding erbij dat er overheidsinstanties zijn die dit beoordelen op basis van veiligheid met inachtneming van de PGS 15. Westfalen heeft hier geen bemoeienis mee.

Bij de juiste zuiverheid kunt u het opslaan en anders laat u dit verwijderen via de recycle cilinders van uw leverancier.

Al met al gaan we spannende tijden tegemoet. Eind oktober 2018 wordt door het Europees parlement weer bekend gemaakt hoeveel CO2 equivalenten de producenten en leveranciers toebedeeld krijgen voor de komende drie jaren. Volgens de Phase-down is het 30% reductie op de CO2 equivalenten(quota). In de praktijk denk ik dat het meer zal zijn.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over het genereren van koudemiddelen?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer