Neem contact op

Koudemiddelen, een markt die volop in beweging is.

Gerianne Schiphorst, Coördinator Marketing & PR | 2 juli 2020

Gerianne Schiphorst, Coördinator Marketing & PR

Henk-Jan Steenman, koudemiddel specialist bij Westfalen Gassen Nederland BV praat ons bij over zijn kijk op de huidige markt als het gaat om koudemiddelen. Met zijn jarenlange ervaring als het gaat om het leveren van koudemiddelen en het dagelijks contact dat hij heeft met afnemers weet hij als geen ander wat er speelt.

We vroegen Henk-Jan of natuurlijke koudemiddelen de toekomst hebben? Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist

Het is zeker niet zo dat synthetische koudemiddelen in de toekomst gaan verdwijnen en dat er alleen natuurlijke koudemiddelen over zullen blijven. Synthetische varianten zullen beschikbaar blijven naast de natuurlijke koudemiddelen. Ik denk dat de markt niet zonder synthetische kan. Belangrijk is, dat de synthetische middelen, die straks nog worden gebruikt een veel lagere GWP-waarde (Global Warming Potential) hebben.

Er zit wat verschil in per sector maar een van de natuurlijke koudemiddelen, CO2 zal zeker gebruikt blijven worden. Als koudemiddel staat het bekend onder de naam R-744. CO2 heeft geen tot weinig effect op het milieu, is een goede warmtedrager en daarmee een zeer geschikt, natuurlijk koudemiddel. De GWP-waarde van deze stof staat op 1 en met deze waarde toont het aan dat het nauwelijks een bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. Toepassingen waar we CO2 veel terugzien zijn koude opslag, supermarkt koelinstallaties, blast, spiraal en plaatvriezers. Daarnaast steeds meer in industriële, commerciële en huishoudelijke warmtepompen.

De Europese F-Gassenverordening die sinds 2015 van kracht is, kwam ter vervanging van een eerdere verordening. Deze laatste verordening is een uitwerking en aanscherping van de verplichtingen in het protocol van Kyoto. Deze schrijft onder andere voor dat, per 1 januari 2021 er een vermindering op het Europese CO2 equivalenten quota komt van 18%.

Door de noodzakelijke verdringing van veel synthetische koudemiddelen met hoge GWP-waarden moeten alle partijen die betrokken zijn bij de koeling-, klimaat- en warmtepomptechnieken in de toekomst de grote uitdaging aangaan om voorbereid te zijn op de omgang met brandbare koudemiddelen oftewel gassen met een A2L klassering (matige ontvlambaarheid) of zelfs A3 (zeer ontvlambaar). Dit vraagt om aanpassingen bij eindgebruikers en alertheid bij monteurs.

Henk-Jan vraagt zichzelf wel af: “Is de industrie daar klaar voor? En is de markt klaar voor het toepassen van koudemiddelen met een A2L klassering?”.

Henk-Jan ziet wel een lichte stijging in de vraag naar propaan (R-290). Het is een beproefd en veel gebruikt koudemiddel. Het is een natuurlijk koudemiddel dat ook een erg lage GWP-waarde heeft, waardoor de gevolgen voor het broeikaseffect minimaal zijn. Omdat propaan zeer ontvlambaar is, zien we bij sommige partijen terughoudendheid om dit gas in te gaan zetten. Daarentegen zien we bij ontwerpers en ingenieurs juist de beweging dat ze wel naar nieuwe koelsystemen kijken met gebruik van dit gas. Het is zeker een duurzame oplossing voor milieubescherming en energie-efficiëntie en ondanks de specifieke veiligheidsnormen toch vrij eenvoudig te implementeren. Maar alertheid van monteurs is vereist als er gewerkt wordt met propaan.

Diverse synthetische koudemiddelen, zoals de R507 en R404 zijn per 1 januari 2020 uitgefaseerd voor installaties met een vulinhoud > 40.000 CO2 equivalent(+/- 10 kg) en als geregenereerd koudemiddel definitief per 1 januari 2030 uitgefaseerd.
Synthetische koudemiddelen die als retrofit voor de R507 en R404 worden ingezet zijn bijvoorbeeld R448 en de R449. Voor koelopleggers is dit de R452A. Deze bestaan uit meerdere componenten maar hebben als groot voordeel dat deze niet brandbaar en niet giftig zijn. Daarnaast heeft het gas een relatief lage GWP-waarde in vergelijk met R507/R404.

Maar de volgende stap naar HFK’s met beduidend lagere GWP-waarden moet nu wel gezet worden, anders voorziet Henk-Jan een flinke verstoring in vraag en aanbod. We moeten niet vergeten dat in 2021 de twee grootste producenten, van de nieuwe HFK’s nog maar 28% HFK quota hebben t.o.v 100% in 2015. Nadeel van deze HFK’s zijn, dat ze veelal in de A2L klasse vallen qua brandbaarheid.

Zo wordt na het interview met Henk-Jan duidelijk dat de markt nog altijd volop in beweging is. Er wordt meer gebruik gemaakt van natuurlijke koudemiddelen en dat is goed voor het quota, telt immers niet mee voor het quota, maar ook synthetische koudemiddelen met lage GWP-waarden zijn beschikbaar. Denk aan R454A/ R454C/ R455A/ R450A/ R513A/ R452B/ R454B en recent de R515B of de HFO’s R1234yf en R1234ze. Al met al blijft het voor afnemers van koudemiddelen, die milieubescherming hoog in het vaandel hebben een interessante tijd.

Koudemiddelcongres

Henk-Jan Steenman zal tijdens het virtuele koudemiddelcongres één van de sprekers zijn. Meer weten of deelnemen aan het congres? Kijk dan op de speciale website.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Fijne zomer

Algemeen

Fijne zomer!

Gerianne Schiphorst, Manager Marketing & PR Benelux | 18 juli 2024

De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.

Lees meer

koudemiddelen

Algemeen

En nu aan de slag met de nieuwe F-gassen verordening!

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 27 juni 2024

De nieuwe aangescherpte F-gassen verordening (2019/1937)heeft belangrijke gevolgen voor de koeltechniek. Onlangs heb ik hier op het koudemiddelcongres ook over gesproken. Deze F-gassen verordening heeft als doel de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen…

Lees meer