Neem contact op

Prijzen en schaarste van koudemiddelen belangrijkste onderwerpen tijdens koudemiddelencongres in Veenendaal.

Henk-Jan Steenman, Koudemiddelspecialist | 21 juni 2018

Henk-Jan Steenman, Koudemiddelspecialist

Tijdens het koudemiddelencongres in Veenendaal gingen verschillende sprekers in op de trends en ontwikkelingen rond koudemiddelen. Onze eigen collega Henk-Jan sprak de ongeveer 225 bezoekers toe en ging verder in op de afbouw van HFK’s.

De belangrijkste onderwerpen waar Henk-Jan over sprak waren de beschikbaarheid van koudemiddelen, de prijsstijgingen en de alternatieven.

Beschikbaarheid koudemiddelen

Het gebruik van HFK-koudemiddelen wordt steeds verder teruggedrongen, met name door Europese regelgeving, de zogenaamde F-gassenverordening. De koudemiddelen hebben een te hoge GWP-waarde en dragen teveel bij aan de opwarming van de aarde. Middels een Europees systeem worden deze middelen uitgefaseerd en zullen daarom steeds minder beschikbaar zijn. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de prijzen. Het gaat hier om een klassiek vraag/aanbod scenario. De vraag naar deze koudemiddelen is nog altijd hoog.

Prijsstijgingen

Henk-Jan ging tijdens het congres verder in op de oorzaken van de prijsstijgingen. De vraag en het aanbod is uit balans geraakt door de F-gassenverordening. De vraag naar koudemiddelen met hoge GWP waarden is nog altijd hoog, maar het aanbod wordt steeds lager. Dit zorgt voor opdrijving van de prijs. Verder dragen de opgelegde quota’s bij aan de prijsstijgingen. Voorgevulde apparatuur telt sinds 1 januari 2017 voor bedrijven mee binnen het quota. Omdat de markt niet tijdig heeft ingespeeld op deze ontwikkelingen en niet genoeg heeft gezocht naar alternatieven blijft de vraag naar koudemiddelen met hoge GWP waarden doorgaan.

Alternatieven

Hoe moet het nu verder? Ook hier ging collega Henk-Jan verder op in. Bedrijven zullen moeten gaan werken met alternatieven. De natuurlijke koudemiddelen, denk hierbij aan ammoniak (GWP 0), propaan (GWP 3) en CO2 (GWP 1) zijn goede alternatieven. Deze middelen hebben allemaal goede koeltechnische eigenschappen met een zeer beperkte belasting voor het milieu. De GWP-waardes liggen voor deze middelen ver onder het niveau van 150. Hiermee voldoen deze alternatieven aan de F-gassenverordening voor 2022. Vanaf dat jaar is het verboden om middelen te gebruiken met een GWP-waarde boven de 150 voor koelkasten en diepvriezers voor commercieel gebruik.

Advies van Henk-Jan: “Gebruikt u nog de middelen R134a of R410A? Ga dan direct aan de slag met het zoeken naar een alternatief.”. Ook deze HFK’s vallen onder het quotum en zullen door hun relatief hoge GWP waarden en het feit dat er over 2 jaar weer een 20% reductie komt op de CO2 equivalenten, onder druk komen te staan, schaarser worden en daarmee duurder. Wacht niet te lang en zorg dat uw onderneming klaar is voor de toekomst als het gaat om het gebruik van alternatieve koudemiddelen.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Henk-Jan Steenman

Algemeen

Koudemiddelen, de kern van duurzame koeling

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 29 februari 2024

In de wereld van koelsystemen spelen koudemiddelen een cruciale rol. Bij Westfalen Gassen begrijpen we dit en bieden wij duurzame oplossingen voor een breed scala aan toepassingen. Ons doel is om niet alleen te voldoen aan de huidige koelbehoeften maar oo…

Lees meer