Neem contact op

UPDATE: Koudemiddelhandel, maar dan toch niet helemaal zoals het hoort!

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 23 januari 2020

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist

De druk is sinds 2018 opgelopen als het gaat om illegale handel in koudemiddel. Verschillende brancheverenigingen zoals de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) en de European association of national refrigeration, air conditioning and heat pump associations (AREA) hebben openlijk hun zorgen geuit. De zorgen gaan dan voornamelijk om oneerlijke concurrentie die ontstaat door de illegale import van koudemiddel. In Nederland en in Europa is het onderwerp illegale handel in koudemiddel dan ook een onderwerp wat hoog op de agenda staat.

Wij van Westfalen Gassen keuren de illegale handel in koudemiddel uiteraard ten strengste af. Niet alleen omdat het zorgt voor oneerlijke concurrentie maar ook omdat omgaan met koudemiddel geen kleinigheid is. De stoffen dienen met zorg vervoerd te worden en er zitten verschillende risico’s aan verbonden wanneer het vervoer en de verwerking van deze middelen niet met zorg plaatsvindt.

Risico’s van illegale handel in koudemiddel

De illegale handel en invoer van koudemiddel brengt risico’s met zich mee. Denk hierbij aan de veiligheid maar ook aan de betrouwbaarheid van de illegale middelen. Wanneer koudemiddel wordt ingezet waarvan de oorsprong niet bekend is, is ook niet na te gaan wat de kwaliteit van het middel is. Toch is er nog veel berichtgeving te vinden over illegale import van koudemiddel. Dit brengt tevens de reductiedoelstellingen van CO2-equivalent in gevaar die is bepaald met de F-gassenverordening. Deze illegale handel moet verder teruggedrongen worden, dit kan doormiddel van media-aandacht en door het melden van illegale handel.

Leveranciers van F-gassen krijgen laatste jaren vaker te maken met illegale handel. Naast de eerdergenoemde illegale import gaat het hier ook om verkoop van F-gassen aan niet-gecertificeerde bedrijven. Westfalen Gassen wil samen met branchegenoten deze illegale handel verder onder de aandacht brengen en hiermee terugdringen.

Illegale handel melden

Wanneer het vermoeden bestaat dat er illegale handel in koudemiddel plaatsvindt, dan is dit iets wat gemeld moet worden. Dit kan op verschillende manieren. Neem hiervoor contact op met de vaste leverancier, zoals bijvoorbeeld Westfalen Gassen. Of neem contact op met de NVKL of de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Wanneer het vermoeden van illegale handel bestaat, probeer dan te achterhalen wat de naam van de overtreder is. Dit kunnen verschillende partijen zijn, denk aan een installateur, een leverancier of wellicht een eindgebruiker. Hoe meer er over de overtreder bekend is, des te gerichter kan de ILT op zoek gaan naar de overtreder. Uiteraard kan de melding anoniem gebeuren.

Contact opnemen met de ILT kan via 088-489 00 00.

Dit nummer is op werkdagen van 08:30 tot 17:00 te bereiken. Een melding is ook online mogelijk. Ga hiervoor naar het meldloket via: https://tijdelijk.ilent.nl/contact/melden/index.aspx. Kies op deze site voor de categorie risicovolle stoffen om melding te doen.

Update 5 september 2019

Inmiddels is er vanuit de overheid ook berichtgeving, inclusief een duidelijke publicatie beschikbaar over hoe u illegale koudemiddelen kunt herkennen. U kunt deze lezen en downloaden via deze link.

Update 06 januari 2020

Vanuit de branchevereniging NVKL zijn er meerdere publicaties geweest de afgelopen periode. U kunt het meest recente bericht lezen door te klikken op deze link.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Illegale handel melden?

Neem contact op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Fijne zomer

Algemeen

Fijne zomer!

Gerianne Schiphorst, Coördinator Marketing & PR | 20 juli 2023

De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.

Lees meer

Henk Enderink

Algemeen

Help mijn gas is op. Wat nu?

Ursula Barendregt, Teamleider logistiek | 19 juli 2023

Iedere ondernemer kent het wel. U neemt een grote klus aan en gaat hier lekker mee aan de slag. U plant het personeel in, bestelt voldoende materialen én u bestelt gas. Hoe goed u het ook voorbereidt soms komt er toch een kink in de kabel. Bijvoorbeeld: …

Lees meer