Neem contact op

Krimpen met de inzet van vloeibare stikstof.

René Seubring, commercieel adviseur | 18 oktober 2018

René Seubring, commercieel adviseur

Stikstof kan ingezet worden om verbindingen te maken. Dit doormiddel van koudkrimpen. Koudkrimpen is een techniek die gebaseerd is op de fysische eigenschappen dat metalen bij afkoeling krimpen en bij verwarming uitzetten. Stikstof is in een groot aantal processen in de industrie, laboratoria en de geneeskunde onmisbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld naast het koudkrimpen ook aan uitharden van lijmnaden, lakverwijdering, betonkoeling en cryochirurgie.

Stikstof

Stikstof wordt door splitsen van lucht gewonnen. Het is onbrandbaar, inert en grotendeels geurloos, zodat het overal zonder uitgebreide veiligheidsmaatregelen kan worden toegepast. Gebruikt u binnen uw bedrijf sporadisch stikstof dan is het mogelijk om de vloeibare stikstof in de benodigde hoeveelheid in een tankauto af te leveren. Bij een continue toepassing of bij grote hoeveelheden is het voordeliger om stikstof uit een voorraadtank te halen. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden binnen uw bedrijf, neem dan contact met ons op.

Een perfecte verbinding

Zoals gezegd kan stikstof ingezet worden voor koudkrimpen. Met vloeibare stikstof van -196 C worden werkstukken gekrompen en in machines of machineonderdelen gemonteerd. Door de daaropvolgende uitzetting bij de omgevingstemperatuur ontstaat een zeer sterke verbinding. Dit alles zonder structuurverandering, vervorming of afschilvering. Dit proces is geschikt voor assen, kogellagers, bussen of bouten. Het is een snelle en economische methode voor het maken van zeer sterke verbindingen met een hoog momentoverdracht. Bij koudkrimpen moet rekening gehouden worden met de fysische eigenschappen van de materialen. In onze folder over koudkrimpen vindt u hierover alle informatie terug.

Ervaring van een van onze klanten

Een van onze klanten, VanderPloeg Machinefabriek had onlangs een klus waar koudkrimpen bij nodig was. Wij waren aanwezig bij het proces en onze klant vertelde het volgende hierover: ”Het was al enige tijd geleden dat wij een dergelijke klus hebben uitgevoerd. Westfalen Gassen Nederland bood ons aan om de krimpklus bij te wonen met een van hun eigen specialisten. De installatie en toebehoren werden op tijd geleverd door Westfalen. Dit zorgde ervoor dat wij op tijd konden starten met de voorbereidingen. De klus zelf verliep voorspoedig waardoor de productiestappen snel hervat konden worden. Dit alles was naar volle tevredenheid.”

Stikstof op wielen

Heeft u net als onze klant VanderPloeg Machinefabriek incidenteel behoefte aan vloeibare stikstof? Dan bieden wij de mogelijkheid aan om met onze mobiele koelservice langs te komen. Dit voor kleine hoeveelheden diepgekoelde vloeibare stikstof. U geeft telefonisch of per mail aan ons uw bestelling door. Onze servicewagen komt op de afgesproken tijd bij u langs. Onze medewerkers helpen u graag op locatie verder met het vullen van uw opslag- of cryotanks. Het is zelfs mogelijk om aan een zeer kleine behoefte te voldoen, zoals het vullen van een Styropor-beker. Het meest gebruikelijk zijn echter cryotanks met een capaciteit van 3 tot ca. 100 liter. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Wij adviseren u graag verder.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer