Neem contact op

De NEN-EN 1090 norm. Hoe zit het nu eigenlijk…?

Marc Bouw, commercieel adviseur | 21 september 2017

Marc Bouw, commercieel adviseur

Hans van Kollenburg legt het uit.

Hans van Kollenburg is eigenaar van het gelijknamige las- en montagebedrijf. Hans heeft jarenlange ervaring op het gebied van gelaste en gemonteerde staalconstructies. Ook maakt hij sierhekken evenals stalen trapconstructies incl. leuningen. Niets is standaard en alles kan. Bij de productie worden diverse werkzaamheden verricht waaronder veel laswerk. Ieder project stelt andere wensen en eisen van de klant centraal. Verder zijn de materiaal- en gaskeuze belangrijke factoren.

De richtlijnen waaraan je moet voldoen zijn eveneens van belang. De richtlijnen leiden wel tot enige onduidelijkheid.

Waar staat de NEN-EN 1090 norm voor?

De NEN-EN 1090 is een geharmoniseerde norm die verdere gedetailleerde invulling geeft aan eisen in de Bouwproducten Verordening. Eisen in geharmoniseerde normen gaan meer de diepte in en de Bouwproducten Verordening dient als overkoepelend stelsel  van eisen aan bouwproducten.
BRON: www.tuv.nl

Vijf vragen aan  Hans van Kollenburg

  1. Hoe stonden jullie tegenover de invoering van de NEN-EN 1090?
    Om eerlijk te zijn, in het begin zagen we de noodzaak er niet van in. Het bracht een hoop extra werk met zich mee en er moesten kosten gemaakt worden die we niet direct door konden belasten aan onze klanten.
  2. Wat heb je in je organisatie moeten aanpassen en waar heb je in geïnvesteerd?
    • De grootste investering is toch tijd geweest.
    • We hebben speciale software aangeschaft.
    • Een abonnement afgesloten voor het gebruikmaken van de diensten van een lascoördinator, hiervoor worden maandelijks kosten in rekening gebracht ongeacht of je wel of geen projecten hebt.
    • Een handboek geschreven.
    • De lasapparatuur wordt jaarlijks gekalibreerd.
    • We zijn van gasmengsel gewisseld, eerst gebruikten we 80/20 Argon/Co2 en nu is dit 82/18.
    • Verder hebben we lasmethode kwalificaties gekocht.
    • We hebben een lassers kwalificatie gedaan. Dit betekent dat je in de praktijk een la moet leggen in het bijzijn van de lascoördinator. Deze word ter controle opgestuurd naar het laboratorium.Wat heb je in je organisatie moeten aanpassen en waar heb je in geïnvesteerd?
    • Ook dragen wij zorg voor certificaten van de gebruikte materialen. Zo zijn alle verwerkte materialen traceerbaar.
  3. Zie je voordelen of verbeteringen t.o.v. de werkzaamheden van voor de invoering van deze norm?
    Er zijn voor ons geen wezenlijke verschillen, de werkzaamheden worden op dezelfde manier uitgevoerd. Deze norm waarborgt een constante kwaliteit. Het is een wettelijke verplichting om hieraan te voldoen.
  4. Hoe behoud je de NEN-EN 1090 certificering? Wat moet je hier voor doen?
    Als alles op orde is krijg je een audit door een gespecialiseerde partij. Na 1 jaar wordt het weer geauditeerd. Hierna nog een audit na 2 jaar en daarna volstaat een audit om de 3 jaar.
    De jaarlijkse keuringen,  kalibreren van de machine en dergelijke moeten vanzelfsprekend wel jaarlijks worden uitgevoerd.
  5. Heeft de NEN-EN 1090 certificering nog invloed op jullie concurrentie positie?
    Bedrijven die niet aan deze 1090 norm voldoen hebben eerder genoemde kosten niet gemaakt en kunnen hierdoor waarschijnlijk goedkoper produceren/ aanbieden. Echter diverse partijen stellen deze norm als vereiste voordat de opdracht gegund kan worden.

Er zitten haken en ogen aan om aan deze norm te voldoen, voor specifieke informatie verwijzen wij u door naar http://www.nen.nl of Tuv.

Tot slot:

Vanaf 1 juli 2014 moeten alle onderdelen van een dragende staalconstructie voorzien zijn van CE-markering volgens NEN-EN 1090. Een bouwproduct mag namelijk niet meer in de handel worden gebracht zonder CE-markering als voor het product een geharmoniseerde Europese norm is gepubliceerd.

Bent u actief in de productie van op de bouw gerichte staal- en aluminiumconstructies of bewerkt u dergelijke producten? Dan hebt u te maken met verplichting van certificatie van de norm NEN-EN 1090.
Bron:www.tuv.nl

Bent u  bezig met het verkrijgen van deze normering en heeft u vragen over de juiste gaskeuze, neem dan contact met ons op. Onze lasspecialisten helpen u graag.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten of de NEN-EN norm of de juiste gaskeuze?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer