Neem contact op

Ojee, mijn gascilinder zit niet vol…

Arjan Groen, Commercieel adviseur | 6 december 2018

Arjan Groen, Commercieel adviseur

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Als de kou in het land is, zien we het aantal meldingen over de druk in onze gascilinders stijgen. Daarnaast komen er ook veel meldingen binnen over niet goed gevulde acetyleen gascilinders. Doen wij als gasleverancier dan iets niet goed? Of is er iets anders aan de hand? Daarom geef ik u graag een kijkje in onze “gassen”-keuken, zodat u zich hierover geen zorgen meer hoeft te maken.

Het vulproces

Voor het vullen van gascilinders wordt gebruik gemaakt van druktabellen. Een gascilinder, gemeten bij een buitentemperatuur van 15 graden Celsius en een luchtdruk van 1 bar, moet na het vullen een druk hebben van 200 (of 300) bar. In de praktijk komt het zelden voor dat het buiten ook daadwerkelijk 15 graden is. Daarom worden druktabellen gebruikt om de verschillen in druk te berekenen en te compenseren die ontstaan door de lagere of juist hogere buitentemperatuur.

Plus of min

Als een cilinder in uw gasopslag staat en het vriest buiten een paar graden, dan zult u zien dat de druk van de cilinder na het aansluiten lager is dan de verwachte 200 of 300 bar. Het verschil kan zomaar oplopen tot wel 20 bar. Dit is echter een natuurkundig proces. Door de lage temperatuur gaan de gasmoleculen dichter tegen elkaar aan liggen waardoor het volume tússen de moleculen afneemt en de druk daalt. Als de cilinder een tijdje in uw warme werkplaats staat zult u zien dat de druk vanzelf weer oploopt tot normale waarden.
Andersom werkt het net zo: als het wármer is dan 15 graden zal de druk in de cilinder juist oplopen. Geen reden voor paniek, daar zijn de cilinders prima tegen bestand.

Acetyleen

Bij acetyleen cilinders werkt het iets anders. Het acetyleengas wordt opgelost in aceton of DMF. Als de cilinder erg koud is wil de acetyleen slecht vrijkomen uit het oplosmiddel. Hierdoor heeft u misschien het idee dat de cilinder veel sneller leeg is. Uw gevoel kan kloppen, maar door de kou kan er nog tot 30% acetyleen in de cilinder blijven zitten.
Tip: zet de gascilinder een dagje binnen zodat de cilinder minder koud is en u kunt er nog vele meters mee snijden.

Kortom: Zet uw gascilinder eerst een dag op een warmere of koelere plaats. Maar let op! Zijn de verschillen groter dan 20 bar, dan kan er, ondanks vele controles, toch iets aan de hand zijn met de cilinder. Neem in dat geval direct contact met ons op. Wij helpen u graag.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Henk Enderink

Algemeen

Ondanks de corona-uitbraak, gaan wij “gewoon” door!

Antoine De Boo, Algemeen Directeur | 16 september 2020 | 2.387 keer bekeken

Door de corona-uitbraak staat voor iedereen het normale leven op z’n kop. Bij Westfalen werken we, waar mogelijk, zoveel mogelijk thuis. Wij proberen het ondanks alles voor u zo aangenaam mogelijk te maken. Onze commercieel adviseurs staan u, zoals u va…

Lees meer