Neem contact op

Wist u dat ozon naast een beschermende ook een reinigende werking heeft?

Marcel de Groote, Manager Sales Nederland | 11 oktober 2018

Marcel de Groote, Manager Sales Nederland

Ozon is een gas dat op grotere hoogte in de stratosfeer, tussen 15 en 50 km, voorkomt. Het heeft daar de belangrijke functie om veel van de schadelijke ultraviolette straling van de zon tegen te houden.

Het is wereldwijd bekend als begrip afbraak van de ozonlaag, met alle nadelige gevolgen voor het leven op aarde van dien. Een tij dat zich gelukkig langzaam keert door wereldwijde afspraken die zijn gemaakt om de productie van ozonaantastende stoffen te verbieden dan wel sterk aan banden te leggen. Een en ander is vastgelegd in het Montrealprotocol.

Reinigende werking

Naast een beschermende werking voor de aarde heeft ozon tevens een zeer sterk reinigende werking. Het neutraliseert schadelijke chemicaliën en onaangename geuren. Een bijkomend voordeel is dat ozon, onder normale omstandigheden, zelf geen schadelijke werking heeft omdat het bij contact met de omgevingslucht direct wordt omgezet in zuurstof. Het is dus een reinigingsmiddel bij uitstek en kan in tal van processen van groot voordeel zijn.

Met name het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater bij ziekenhuizen en verpleeginrichtingen is een specifiek onderkend probleem, maar de tendens bij de overheden om, vanuit besparingsoverwegingen, de kosten zoveel mogelijk bij de vervuiler neer te leggen, doet op alle fronten steeds meer opgang.

Ozon kan uit zuurstof gemaakt worden in zogenaamde ozongeneratoren die in vele vormen op de markt zijn. Deze generatoren werken in de regel met gewone omgevingslucht dat echter maar ca. 21% zuurstof bevat, met andere woorden 79% kan niet gebruikt worden, wat nadelige is als het gaat om capaciteit en energiekosten (nettorendement).

Diergaarde Blijdorp

Een praktisch voorbeeld van ozongeneratoren is terug te vinden in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp. Om in dit verblijf voor optimale levensomstandigheden te zorgen is er een complexe waterzuivering actief die voor gezond en zuiver water zorgt. Een onderdeel van deze installatie is het verwijderen van organische materialen door ozonafgifte aan het water. Mede door deze opstelling blijft het water in het Oceanium helder en wordt de aangroei van algen voorkomen.

In-situ reiniging met ozon O3 van bodemverontreinigingen

Verontreinigde grond is veelal vervuild met koolwaterstoffen waarvan bekend is dat zij slecht of zeer langzaam biologisch afbreekbaar zijn. In-situ reiniging met ozon kan daarbij een goede oplossing zijn. Hierbij worden organische bestanddelen gepreoxideerd, waardoor ze beter biologisch afbreekbaar zijn.

De voordelen van ozon op een rij:

  • Geen, of een sterk verminderd, gebruik van de chemicaliën die in een reinigingsproces gebruikt worden en geld kosten. Deze zijn tevens milieuonvriendelijk en kunnen een leidingsysteem aantasten.
  • Proceswater moet regelmatig geheel worden ververst. De vervuilde oude inhoud van het systeem wordt direct via het rioleringssysteem geloosd, danwel via een reinigingsproces daarna, hergebruikt of alsnog geloosd. Beide opties brengen kosten met zich mee. Hetzij in de hoogte van de heffing voor afvalwaterlozing danwel kosten voor reiniging en hergebruik.

Afgezet tegen het relatief lage rendement van ozongeneratoren, die zoals gezegd maar 21% van de omgevingslucht nuttig gebruiken, kan het zowel kostentechnisch als voor een beter resultaat een voordeel zijn om i.p.v. omgevingslucht, 100% zuurstof in te zetten.

In samenwerking met een landelijk opererend milieutechnisch bureau, Verhoeve Milieu en Water, kan Westfalen de mogelijkheid bieden om, zowel milieu- als kostentechnisch, met u te kijken naar de beste oplossing voor de behandeling van uw afvalwater/proceswater.

Bekende toepassingen van ozon processen zijn:

  • Verhogen van biologische afbraak van afvalstromen door het kraken van moleculen en het verhogen van de BZV / CZV verhouding, bijvoorbeeld het behandelen van het afvalwater uit de petrochemische industrie.
  • Afbreken van persistente chemicaliën na (biologische) zuivering.
  • Behandelen en verminderen van toxiciteit van toxische afvalstromen, voorbeeld pesticide en andere bestrijdingsmiddelen in de drinkwatervoorziening
  • Behandelen en verwerken van afvalslib.
  • Verlengen van stand tijd van actieve kool filters. De combinatie van ozon en actief kool kunnen elkaars werking versterken.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Nieuw! Bestel uw gas online.

Marcel de Groote, Manager Sales & Marketing | 5 november 2019 | 442 keer bekeken

Met ingang van vandaag is het mogelijk om uw gasbestelling digitaal te plaatsen. Snel en gemakkelijk, waar en wanneer u maar wilt.

Lees meer

Veiligheid

Algemeen

Veiligheid bij het lassen.

Marc Bouw, commercieel adviseur | 17 oktober 2019 | 872 keer bekeken

Bij lassen denken we bij Westfalen ook al snel aan gassen, specifiek aan beschermgassen. Bij het lassen met inert gas beschermt het gas het smeltbad tegen de inwerkingen van de atmosferische lucht. Een grote factor wanneer we met gassen werken is veilighe…

Lees meer