De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.
Tony Moes, Manager Sales & Marketing | 24 maart 2022
Duurzaamheid is een hot item, niet alleen in de industrie maar ook als het om woonhuizen gaat. Hoe kunnen we de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terugdringen en hoe kunnen woonhuizen van het aardgas? Westfalen Gassen Nederland BV neemt deel aan een pilotproject van Alliander en Lochem Energie voor het verwarmen van woningen met waterstofgas in Lochem.
In mijn functie van Manager Sales en Marketing Nederland ben ik nauw bij dit project betrokken en ik geef graag wat inzichten in het project en de reden van deelname.
Dat is een vraag die ik veel te horen krijg. Als we kijken naar waterstof, dan is dit een hot & trendy onderwerp. We leveren dit al tientallen jaren aan industriële klanten. Nu kwam de mogelijkheid om ook deel te nemen aan dit pilot project. We willen onszelf hier graag mee op de kaart zetten als waterstof leverancier. Er zijn veel initiatieven in deze richting en willen hierin zeker als duurzame partner niet achterblijven. We hebben veel kennis en knowhow in huis als het gaat om veilig produceren, transporteren en werken met industriële gassen in het algemeen en met waterstof in het bijzonder. Het zou zonde zijn als we deze niet inzetten voor een duurzaam project als dit.
In essentie is de Westfalen Groep een energieleverancier, naast industriële gassen leveren we ook LPG, brandstof en hebben we in Duitsland waterstof en LNG tankstations.. Dus eigenlijk is het een logische stap. We hopen op deze manier de deur open te zetten voor andere waterstof projecten. Mijn lange termijn visie is zeker dat we de duurzaamheid vergroten en de groene kant van de industrie opzoeken.
Waterstof is een mooi alternatief, omdat we er veel van hebben in de vorm van water. Het duurzame zit hem vooral in het feit dat wanneer we waterstof verbranden er alleen water vrij komt. Het is een pure vorm van renewable energy. Als we met groene energie waterstof maken, dan hebben we een compleet groene cirkel. Waterstof is een heel goed alternatief voor aardgas, ook in de industrie. Hiermee kunnen we het broeikaseffect terugdringen, er is geen CO2 dat vrij komt, dus het is op lange termijn heel positief.
Waterstof is niet gevaarlijker dan aardgas, alleen anders. Waterstof heeft zeer kleine moleculen, dat is een interessante uitdaging als we kijken naar de leidingen waar het gas doorheen gaat. Hiervoor zijn al onderzoeken en testen gedaan, en in dit project wordt dit over een drie jarige periode gemonitord. Je moet dus wel onderzoeken of aardgasleidingen geschikt zijn voor het transport van waterstof.
Waterstof is, net als aardgas reukloos en een deel van dit project is om de odorisatie van waterstof in een praktijk situatie te demonstreren testen .
Dat klinkt misschien als een hoop onzekerheid, maar dat is juist een van de redenen dat we meedoen aan dit pilot project, hier kunnen we onze kennis inzetten en ook veel leren.
En hoe dat dan precies werkt? Van waterstof tot praktische verwarming in huis? De meeste huizen in Nederland zijn verbonden met het aardgasnetwerk. Hiermee kan er worden gekookt, en het huis en het water worden hiermee verwarmd. Koken is een heel simpel voorbeeld, hier zie je letterlijk het gas dat wordt verbrand. Hierin zien we een verschuiving naar elektrisch koken. Voor de verwarming van een huis willen we deze verschuiving van aardgas naar waterstof bewerkstelligen.
In dit pilot project zullen een aantal “monumentale” panden worden aangesloten op een waterstof netwerk. De waterstof zal via de bestaande aardgasleidingen worden geleverd dit stuk wordt van het bestaande aardgasnetwerk afgekoppeld. Voor de woningen die niet deelnemen aan het project zal een nieuw aardgasnetwerk worden aangelegd. Waterstof is net als aardgas een reuk- en kleurloos gas . Daarom zullen we net als bij aardgas een geur toevoegen. Een doel van het project is om de odorisatie van waterstof voor 3 jaar te demonstreren.
Onze kennis van veilig werken met gassen komt hier dus ontzettend goed van pas. Zo kunnen we alle bestaande elementen controleren en testen. We gaan niet iets compleet nieuws uitvinden. We gebruiken bij deze pilot bewezen concepten maar dan in een andere toepassing. Onze expertise van lekdetectie, stroombeveiliging, odorisatie en alle andere aspecten die veiligheid garanderen zetten we in. Dit om bij de pilot veiligheid te kunnen garanderen.
We zijn zelf niet de initiatiefnemer van het project, dat zijn Alliander en Lochem Energie, dat neemt niet weg dat we graag ons steentje willen bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving. We willen oplossingsgericht naar de toekomst werken en daarom staan we als Westfalen open voor samenwerkingen en pilotprojecten als deze.
Overal wordt gas in gebruikt, de kennis en kunde die Westfalen heeft opgebouwd kan nu mooi worden toegepast voor de verduurzaming en de energie transitie. Een belangrijk aspect hierbij is het feit dat we een business manager waterstof hebben aangenomen. Hij is het eerste aanspreekpunt voor onze klanten en kan met hen onze expertise delen. Hij zal onze bevindingen ook binnen Westfalen in de verschillende Europese onderdelen delen en de kennis verzamelen over de ervaringen die we daar op doen zodat we die in de Benelux kunnen gebruiken.
In de toekomst zal het zo zijn, ik verwacht over 5 tot 10 jaar, dat het huidige aardgas netwerk gedeeltelijk gebruikt gaat worden voor alleen waterstof of een mix van aardgas en waterstof. Dit om zo ook in de toekomst nog duurzamer te zijn. Het voordeel is dat er niet veel hoeft te veranderen in een woning. De bewoners krijgen een andere ketel en dat is eigenlijk het enige.
Bij bepaalde woningen, kan dit dus een logische stap zijn. Zo kunnen we een woning duurzaam maken, zonder het karakter aan te passen. We gaan met deze pilot in 3 jaar ervaringen opdoen, en veel leren zodat in de toekomst waterstof echt een complete vervanger kan worden van aardgas.