Neem contact op

Met 30% reductie op CO2-equivalenten het jaar 2018 doorkomen. Wat zijn de gevolgen?

Henk-Jan Steenman, Koudemiddelspecialist | 12 april 2018

Henk-Jan Steenman, Koudemiddelspecialist

Op 1 januari 2018 is er op basis van de F-gassenverordening een reductie van 30% op de CO2-equivalenten doorgevoerd voor producenten en leveranciers van koudemiddelen (HFK’s).

Gevolg is dat vraag en aanbod soms ver uit elkaar liggen. Hierdoor komt de beschikbaarheid van diverse koudenmiddelen onder druk te staan. Met alle gevolgen van dien voor de markt van koeling en klimaat.

Tevens heeft dit ook invloed op de prijsontwikkeling. Dit zal u in het eerste kwartaal van dit jaar niet zijn ontgaan. De prijzen van zowel “oude” als ook  in sommige gevallen de “nieuwe” koudemiddelen laten een fors stijgende trend zien.

We zien wel een lichte verschuiving naar koudemiddelen (HFK’s) met lagere GWP-waarden maar of dit voldoende is op dit moment, is nog lastig in te schatten. De komende maanden, wanneer de vraag naar koudemiddelen stevig zal toenemen, moet blijken of deze verschuiving in voldoende mate gebeurd of dat we met z’n allen een probleem krijgen qua beschikbaarheid.

Op 12 juni wordt er door RCC K&L en KNVvK, net als vorig jaar, weer een koudemiddelcongres georganiseerd. Net als vorig jaar ben ik gevraagd om een presentatie te geven over de nieuwste ontwikkelingen en hoe het er op koudemiddel gebied voor staat.

Als u zich aanmeldt voor dit congres, hoort u de laatste stand van zaken en wellicht zien en spreken we elkaar. Er zijn meerdere interessante sprekers die, tijdens workshops, uitleg geven over diverse thema’s aangaande koudemiddelen. Ook onze collega Harald Conrad, technisch specialist koudemiddelen zal een sessie verzorgen met het Thema: “Omgaan met koudemiddelklasse A2L”. Het volledige programma kunt u via deze link bekijken. Hopelijk ontmoet ik u daar. U bent van harte welkom.

 

banner koudemiddelcongres

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Preventie

Algemeen

UPDATE: Safety first! Zeker wat gezondheid betreft.

Antoine De Boo, Algemeen Directeur | 5 maart 2020 | 589 keer bekeken

Bericht d.d. 05-03-2020

Wij volgen de media op de voet met betrekking tot de uitbraak van het corona-virus.
Om de veiligheid van onze klanten, leveranciers én collega’s te waarborgen treffen wij de volgende maatregelen bovenop de richtlijnen van he…

Lees meer