Neem contact op

Rijpen van fruit met behulp van gas.

Jan Kok, productspecialist speciale en levensmiddelengassen | 3 december 2020

Jan Kok, productspecialist speciale en levensmiddelengassen

Bananenrijpingsgas, een mengsel van ethyleen met stikstof is een gas dat op natuurlijk en chemische wijze wordt geproduceerd.
Het gas is kleur- en geurloos. Vanwege UV-straling blijft het gas in de buitenlucht niet langer dan een dag bestaan. Het gas staat ook wel bekend als bananengas.

Sinds begin 2018 heeft het CTGB, College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden, dit gasmengsel van Westfalen officieel toegelaten voor de Nederlandse markt en wel onder de naam Protapianta®.
Protapianta® is een gasmengsel wat bestaat uit 4% etheen en 96% stikstof en wordt ingezet als groeiregulator voor professioneel gebruik ruimtebehandeling bananen in opslag.

Fruit-telen

In de agrarische sector is het etheen gas een belangrijk onderdeel. Het wordt ingezet om bloemen, groenten en fruit te ondersteunen bij het rijpingsprocessen. Ook voorkomt het kiemvorming bij aardappelen en uien. De meeste fruitsoorten produceren zelf ethyleen om het rijpingsproces in gang te zetten. Ethyleen is een middel dat bloemen en fruitsoorten zelf ook produceren om hun vruchten te laten rijpen. Soms komt het gas in de lucht terecht, waardoor het rijpingsproces de omliggende vruchten ook beginnen te rijpen. Het ethyleen gas wordt ingezet om het dit te versnellen. Maar een teveel aan dit gas zorgt er echter voor de fruitsoorten overrijp worden of gaan rotten.

Rijpen van fruit

Bananen worden geplukt als ze nog onrijp zijn. De groene bananen worden vervolgens getransporteerd naar de groothandel, waar het rijpingsproces zich voortzet in een opslagruimte. Het kost echter veel tijd en geld om te wachten tot dit proces op de natuurlijke wijze is voltooid. Daarom wordt er vaak gekozen om dit proces een handje te helpen door middel van ethyleen. Omdat er vaak maar een klein percentage van dit gas nodig is, wordt het gemengd met stikstof. Vanwege de vrijwel inerte eigenschappen is dit gas een prima basisgas voor deze toepassing.

Kastomaten kunnen ook enige ondersteuning gebruiken. Met name in het najaar produceren de kas-tomaten zelf onvoldoende ethyleen om te kunnen rijpen. Door deze tomaten te begassen met ethyleen, kunnen ze sneller rijpen en worden ze vervolgens verkocht. Het gas heeft een positieve werking op deze gewassen. Het zorgt voor meer lycopeen en natuurlijke suikers, waardoor de tomaten rood kleuren en de juiste smaak krijgen. Ook van binnenuit kleuren de tomaten goed rood. Deze milieuvriendelijke manier is een prima oplossing voor onrijpe tomaten.

Daarnaast heeft het gas een tegengestelde werking op aardappelen en uien. Door ethyleen te gebruiken bij aardappelen en uien, wordt de ontkieming geremd. Het gas houdt de aardappelen rustig, zodat ze niet de kans krijgen om te ontkiemen. Vaak beginnen aardappelen al in het voorjaar met het schieten van deze uitlopers. De temperaturen van deze periode zijn voor de aardappelen vaak hoog, waardoor er zich nieuwe gaan vormen. Om dit te remmen worden ze opgeslagen in een koude cel en bedekt met ethyleen.

Hoe wordt Protapianta geleverd?

Protapianta® wordt geleverd in cilinders van 50 liter. Bij een grote afname is het ook mogelijk om bundels Protapianta® te leveren. Een bundel bestaat uit 12 gekoppelde cilinders.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

alumini smartbox

Algemeen

LabAnalyse 2021 in De Kuip in Rotterdam. En Westfalen is erbij!

Tony Moes, Manager Sales & Marketing | 28 oktober 2021 | 261 keer bekeken

LabAnalyse is dé plek voor het uitwisselen van kennis rondom actuele analysemethoden binnen laboratoria. Dit jaar is Westfalen Gassen een van de exposanten tijdens dit event en delen we graag de laatste kennis over gassen die voor metingen gebruikt kunne…

Lees meer