Neem contact op

De voordelen van stikstof in (auto)banden. Wij leggen het uit.

Arjan Groen, Sales Engineer | 28 juni 2018

Arjan Groen, Sales Engineer

Als u zit te wachten bij uw bandenspecialist of garage heeft u wellicht al eens iets gelezen over de mogelijkheid om uw banden te vullen met stikstof.
Vaak is de informatie summier en is men al voor u aan de slag gegaan. Graag leggen wij in dit blogbericht er iets meer over uit.

Stikstof is een reukloos, niet giftig en niet brandbaar gas. En kan worden toegepast in verschillende soorten banden. Zowel voor fiets, auto als vrachtwagen.
Deze stikstofvulling is voor zomerbanden, all-seasonbanden én winterbanden geschikt. Doordat de samenstelling van stikstof moleculair anders is dan de omgevingslucht die men van oudsher altijd gebruikt bij het vullen van banden, biedt het gebruik van stikstof meerdere voordelen. Perslucht bevat meerdere elementen waaronder zuurstof, stikstof, vocht en vuil.

De voordelen op een rij

Banden gevuld met stikstof behouden langer de juiste bandenspanning aangezien stikstof minder makkelijk vervliegt door het rubber van de band en een “dikkere” samenstelling heeft dan zuurstof. Hierdoor slijten de banden dus ook minder snel af. Als banden langer de juiste spanning behouden zorgt dat ook direct voor een lager brandstofverbruik en een veiliger weggedrag.

Stikstof is qua samenstelling veel schoner en minder vochtig dan perslucht. Het vuil en vocht uit perslucht zorgt voor een kortere levensduur van de band en velg. Bij stikstof is dit niet het geval.

Bij alle banden, maar zeker ook bij caravanbanden, zorgt de stikstof er tevens voor dat het rubber van de banden van binnenuit minder snel uitdroogt.
Kortom, het vullen van banden met stikstof levert vele voordelen op.

Misschien nog een leuk weetje… In de luchtvaarttechniek worden de vliegtuigbanden altijd gevuld met stikstof.

Kortom, mocht u uw banden gaan vervangen dan is dat wellicht een mooi moment om de afweging voor de bandenvulling nogmaals te overwegen.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over stikstof?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer

Henk-Jan Steenman

Algemeen

Koudemiddelen, de kern van duurzame koeling

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 29 februari 2024

In de wereld van koelsystemen spelen koudemiddelen een cruciale rol. Bij Westfalen Gassen begrijpen we dit en bieden wij duurzame oplossingen voor een breed scala aan toepassingen. Ons doel is om niet alleen te voldoen aan de huidige koelbehoeften maar oo…

Lees meer