Neem contact op

Telemetrie: op afstand uw cryogene opslagtank bewaken.

Alfred Zennipman, Divisiemanager Techniek | 14 december 2017

Alfred Zennipman, Divisiemanager Techniek

Werkt u met cryogene opslagtanks? Dan wilt u voorkomen dat u met een lege opslagtank zit. Westfalen Gassen maakt gebruik van telemetrie, hiermee bewaken we op afstand de inhoud en druk van uw opslagtank en kunnen we op afstand ook diverse problemen analyseren.

Wat is telemetrie voor cryogene opslagtanks?

Als Westfalen Gassen plaatsen we regelmatig grote tanks voor de opslag van cryogene gassen, zoals stikstof, zuurstof, argon of koolzuur. Zo’n tank raakt uiteraard een keer leeg. Om te voorkomen dat de machines en productieprocessen in uw bedrijf stilvallen, is het belangrijk de inhoud van opslagtanks te bewaken. Vroeger moest u dat zelf in de gaten houden. Net als bij een benzinetank belandde de meter van de cryogene opslagtank dan in het rood. Aan u de taak om te zorgen dat de gastank op tijd werd bijgevuld. Sinds de komst van telemetrie is dit proces geautomatiseerd. Telemetrie is het op afstand bewaken van de inhoud en druk van uw tank.

Waarom is telemetrie op cryogene gastanks zo belangrijk?

Met telemetrie zorgt u ervoor dat de cryogene gastanks tijdig worden bijgevuld, zonder dat u daar naar hoeft om te kijken. Maar dat is niet het enige. De transmitter die op uw opslagtank wordt geplaatst bewaakt naast de inhoud ook de druk in uw tank. Hiermee kunnen we als Westfalen Gassen vaststellen of uw tank qua grootte bij uw verbruik past. Want als u minder gas verbruikt dan u aanvankelijk dacht, gaat het verdampingsproces in de cryogene opslagtank door. Hierdoor bouwt de druk in uw tank op. Om deze druk kwijt te raken zal uw tank overtollig gas gaan afblazen. Telemetrie kan dus ook helpen om uw voorraad zo optimaal mogelijk te plannen, waarbij u niet te vaak gas hoeft te laten leveren en zo weinig mogelijk onnodig afblaast. Hiermee koopt u dus zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk uw cryogene gassen in.

Hoe werkt telemetrie en wat gebeurt er achter de schermen?

Als u een cryogene opslagtank van Westfalen Gassen bezit, maakt u gebruik van Datafer. Dat is de merknaam voor telemetrie. Op uw cryogene tank wordt een transmitter/drukopnemer geplaatst. Deze transmitter meet de technische data in uw tank. Als uw tank leeg raakt, signaleert de transmitter dat en geeft automatisch een seintje aan het logistiek centrum van Westfalen Gassen in het Duitse Hörstel. Vanuit Hörstel worden alle tanks in Europa bevoorraad. De logistiek medewerkers plannen dan een rit in voor uw cryogene opslagtank, zodat u op tijd voldoende stikstof, argon, zuurstof of koolzuur heeft voor uw productieprocessen.

Telemetrie levert veel data op over uw verbruik.

Dankzij telemetrie vindt er continu monitoring plaats van uw actuele voorraden, het verbruik en de druk in uw opslagtanks. De bewaking gebeurt door de collega’s van Westfalen Gassen, maar uiteraard kunt u indien gewenst ook zelf meekijken. Datafer levert namelijk ook interessante inzichten op over uw verbruik. Elk uur wordt technische data gemeten en van deze data kunt u uiteraard grafieken maken. Bijvoorbeeld hoeveel gassen er in de afgelopen drie maanden verbruikt zijn, waar eventuele pieken liggen en of er afwijkingen zijn.

Storingen op afstand verhelpen met telemetrie.

Omdat u met telemetrie ieder uur de situatie in uw cryogene opslagtank monitort, zijn problemen op afstand ook vaak snel te herkennen. Stel dat de druk in uw tank bijvoorbeeld  extreem hoog is en we zien in Datafer dat er gewoon afname is geweest. Dan zou u te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld een vacuümlek of een defecte drukopbouwregeling. Cryogene opslagtanks zijn dubbelwandig, net als thermosflessen, waarbij oa het vacuum tussen de beide wanden voor een superisolatie zorgt. Als er een vacuumlek is wordt de vloeistof veel sneller warm. Dit vertaald zich in het snel oplopen van de druk in de tank. Op afstand kunnen we u dankzij telemetrie dit soort storingen analyseren en u beter helpen met het vaststellen van mogelijke problemen en indien noodzakelijk een monteur sturen.

Telemetrie blijft zich verder doorontwikkelen.

Het op afstand bewaken van de druk en inhoud van uw cryogene gastank heeft veel voordelen. Met telemetrie bewaakt u uw minimale voorraad, voorkomt u te late bestellingen en houdt u daarnaast de druk en het onnodig afblazen van gas in de gaten. Datafer van Westfalen Gassen is de laatste jaren ook steeds geavanceerder geworden, waardoor u meer inzicht krijgt in het verbruik. Uiteraard kunt u van Westfalen Gassen verwachten dat wij blijven innoveren met toepassingen zoals telemetrie. Wij houden u hier graag van op de hoogte.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over het plaatsen van een cryogene opslagtank met telemetrie?

Neem contact met ons op.

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer