Neem contact op

Komende winter temperaturen tot wel -40 graden?

Marc Bouw, Commercieel adviseur | 22 november 2018

Marc Bouw, Commercieel adviseur

Met deze vraag ben ik het gesprek aan gegaan met: Twan van Bijnen. Oprichter van Top Cold Control. Specialist op het gebied van industriële koel-, en vriesapplicaties. Gestart in 2007 in Elshout en sinds 2013 gevestigd te Nieuwkuijk.

Om een goed beeld te schetsen van wat men nu precies doet bij Top Cold Control, nemen we als voorbeeld de in september 2018 geplaatste installatie bij Vriesekoop Poultry-processing te Rosmalen. Vriesekoop is een toonaangevende internationale producent/leverancier van kipfilets, zowel vers als bevroren.

Deze nieuwe installatie met de milieuvriendelijke koudemiddelen NH3 (Ammoniak)/CO2 (Koolstofdioxide) is volledig ontworpen, geproduceerd/geassembleerd en in bedrijf gesteld door Top Cold Control. Deze nieuwe installatie is een vervanging van de destijds bestaande installatie met het synthetische koudemiddel R-507.

Deze ‘Global Warming Potential’ (GWP) neutrale installatie, bestaat uit een -10°C gedeelte, en een -40°C gedeelte.
Het -10°C gedeelte (850 kW) wordt o.a. gebruikt voor de koelcellen, en het -40°C gedeelte (400 kW)  is bestemd voor de spiraalvriezer welke een capaciteit heeft om ca. 2000 kg kipfilets per uur in te vriezen. En is geschikt voor een eventuele uitbreiding voor vriesopslag.

Om de veiligheid te vergroten is door Top Cold Control en Vriesekoop gekozen voor een NH3/CO2 cascade installatie. Hierbij blijft de totale hoeveelheid ammoniak beperkt tot de machinekamer.

In het hogedruk gedeelte zorgt de Ammoniak ervoor dat de CO2 op lage temperatuur (-10°C) kan condenseren. In het lagedruk gedeelte wordt de vloeibare koolzuur gepompt naar de verschillende koel/vries-ruimtes. De diverse geïnstalleerde leidingen zijn van duurzaam RVS304.

Om u een idee te geven over welke inhoud van het vloeibaar koudemiddel we het hebben:

  • Koolzuur (R-744) ca. 3000 Kg
  • Ammoniak (R-717) ca. 275 Kg

In mijn gesprek met Twan is voor mij één ding duidelijk geworden. Het ontwerpen van een installatie, waarbij rendement en veiligheid in totale balans moeten zijn, is een door passie gedreven proces.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen en of opmerkingen hebben, ga dan naar:  www.topcoldcontrol.com , www.vriesekoop.com of bel Westfalen.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer