Neem contact op

Veiligheid bij het lassen.

Marc Bouw, commercieel adviseur | 17 oktober 2019

Marc Bouw, commercieel adviseur

Bij lassen denken we bij Westfalen ook al snel aan gassen, specifiek aan beschermgassen. Bij het lassen met inert gas beschermt het gas het smeltbad tegen de inwerkingen van de atmosferische lucht. Een grote factor wanneer we met gassen werken is veiligheid. Met lassen is dit niet anders, het is een proces waarbij veiligheid altijd voorop moet staan.

Om hier verder op in te gaan organiseert Elektrolas acht keer per jaar verschillende workshops. De workshops zijn verdeeld in inspiratiesessies en workshops. Drie van de sessies zijn jaarlijks echte inspiratiesessies en deze hebben iedere keer een ander thema.

De afgelopen inspiratiesessie was op 10 oktober van dit jaar. Het thema was “veiligheid bij het lassen”. Een sessie die uitermate geschikt was voor veiligheidsmedewerkers, KAM coördinatoren en directie & leidinggevenden. Tijdens de sessie waren er afgevaardigden aanwezig van enkele gerenommeerde bedrijven. Denk aan bedrijven als 3M, Nederman, Metabo, Translas, Maropa en uiteraard Westfalen Gassen Nederland BV. Samen leggen deze bedrijven uit wat voor mogelijkheden er zijn om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren.

De rol van Westfalen hierbij is het aantonen van de gevaren van het niet juist gebruiken van gassen. We haalden het al even eerder aan maar gas is zeker een factor wanneer het om lassen gaat. Tijdens de sessie was er een O2 reduceerventiel te zien. Het ventiel is geëxplodeerd door onwetend handelen van de gebruiker waardoor er een zuurstof uitbrander (zie foto) is ontstaan.

Reduceer na zuurstof uitbrander

De complete dag

De bezoekers konden al vroeg terecht, namelijk om 08:00 uur. Om deze tijd werd er gestart met de ontvangst van de bezoekers en dit werd gevolgd door een welkomstwoord van Joost van den Hooven, directeur/eigenaar van Elektrolas Lastechniek.

Rond 08:30 uur konden de bezoekers in verschillende groepen naar het demoplein. Op dit plein werd er iedere 20 minuten gerouleerd zodat alle groepen de kans kregen om de verschillende disciplines te bezoeken. En om er zo voor te zorgen dat iedereen alle informatie over een veilige en gezonde werkplek in alle rust kon bezoeken.

Om 11:00 uur was de inspiratiesessie afgelopen en konden de deelnemers een certificaat in ontvangst nemen. Met dit certificaat wordt aangetoond dat de deelnemers zijn of haar kennis op niveau houdt. Verder levert deelname aan deze ochtend punten op voor het behalen van het kadercertificaat.

Volgende seminar op 26 maart 2020.

Het volgende kennisseminar van Westfalen staat gepland op 26 maart en zal in het teken staan van veilig omgaan met gassen. Tijdens deze sessie komen vragen voorbij als: Zijn gassen gevaarlijk? Explosief? Verstikkend? Brandbaar? Zijn verschillende gassen te mengen? Welke chemische reacties kunnen er ontstaan?

Een voordeel van deze sessies is dat ze heel toegankelijk zijn. Centraal staat dat het een erg leerzame middag is voor iedereen in de technische sector en die in aanraking komt met gassen. Wilt u ook een seminar bijwonen? Aanmelden kan via g.schiphorst@westfalen.com.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Ook aanmelden voor het seminar?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Preventie

Algemeen

UPDATE: Safety first! Zeker wat gezondheid betreft.

Antoine De Boo, Algemeen Directeur | 5 maart 2020 | 594 keer bekeken

Bericht d.d. 05-03-2020

Wij volgen de media op de voet met betrekking tot de uitbraak van het corona-virus.
Om de veiligheid van onze klanten, leveranciers én collega’s te waarborgen treffen wij de volgende maatregelen bovenop de richtlijnen van he…

Lees meer

seminar veilig omgaan met gassen

Algemeen

UPDATE: Veilig omgaan met gassen. Weet u hier voldoende van?

Hansjan Dijk, Gas-technisch adviseur | 13 februari 2020 | 788 keer bekeken

UPDATE:

Het seminar zal niet plaatsvinden op donderdag 26 maart. Binnenkort zullen wij een nieuwe datum inplannen.

Wij zullen u dan nader informeren.

 

Veel mensen werken dagelijks met (verschillende) gassen. Men is zich door ingesleten g…

Lees meer