Neem contact op

Verbrossing van de lasverbinding.

Marc Bouw, commercieel adviseur | 3 mei 2018

Marc Bouw, commercieel adviseur

Kennis delen is verbinden. Hoe brengen wij dat in de praktijk?

Om u altijd goed te kunnen adviseren zorgen wij ervoor dat ook wij goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. Vanzelfsprekend op het gebied van gassen maar zeker ook op het gebied van materialen.

Op 20 april jl. hebben wij, in samenwerking met MCB, een trainingsdag georganiseerd voor alle specialisten van MCB en Westfalen. Deze dag stond in het teken van kennis delen waarbij globale metaalkunde en veilig omgaan met gassen de hoofdthema’s waren.

Globale metaalkunde

De uitleg globale metaalkunde werd gegeven door de zeer gedreven specialist Wonnie van Beek, metaalkundig adviseur bij MCB te Valkenswaard. Met een gezonde dosis humor gaf hij tijdens de presentatie meer informatie over onder andere de WBZ (warmte-beïnvloede-zone) ook wel bekend als de HAZ (heat-affected-zone) en natuurlijk alles wat verder met verbrossing van lasverbindingen te maken heeft.
Verbrossing van lasverbindingen betekent eigenlijk dat de kwaliteit van de lasverbinding niet meer betrouwbaar is en broos is geworden.

Workshop veilig omgaan met gassen

Ook de veilige omgang met gassen is van groot belang in de metaalindustrie. Vaak worden de gevaren onderschat. Jorien van Valen, gas-technisch adviseur bij Westfalen Gassen Nederland BV heeft aan de hand van vele praktische voorbeelden en demonstraties laten zien hoe diverse gassen zich gedragen in de praktijk.
Zo werd de zwaartekracht van propaan bewezen middels een propaan “glijbaan” en werd er uitgelegd wat LEL (lower explosion level) en UEL (upper explosion level) betekend.
Ook werd de ontsteking van gassen getoond en welke invloed zuurstof heeft bij ontbranding.
Natuurlijk mocht “verbrossing” tijdens deze workshop niet ontbreken. Dit effect werd nagebootst door een roos te bevriezen in vloeibare stikstof en deze roos aan te tikken. De roos viel uit elkaar in ontelbare kleine stukjes.

Nieuwsgierig?

Mocht u zelf interesse hebben in een workshop Veilig omgaan met gassen neem dan contact met ons op. Meer informatie over de toolbox kunt u lezen via deze link.

Ook de presentatie globale metaalkunde en andere cursussen zijn via www.mcbcampus.nl te volgen.

Zowel de collega’s van MCB als de collega’s van Westfalen zijn weer volledig op de hoogte. U ook…?

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Gerelateerde blogs

druk in cilinder bij kou

Algemeen

Ojee, mijn gascilinder zit niet vol…

Arjan Groen, Commercieel adviseur | 6 december 2018 | 1.927 keer bekeken

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Als de kou in het land is, zien we het aantal meldingen over de druk in onze gascilinders stijgen. Daarnaast komen er ook veel meldingen binnen over niet goed gevulde acetyleen gascilinders. Doen wij als gaslever…

Lees meer