Neem contact op

Zuiverheid en samenstelling van gassen. Wat is het verschil.

Arjan Groen, Sales Engineer | 2 november 2017

Arjan Groen, Sales Engineer

De zuiverheid van gassen. Hoe zit dat nu precies? Welke zuiverheid heb ik nodig? Wat betekenen de cijfers achter de naam van het gas?

In de praktijk merk ik dat er veel onwetendheid is over de verschillende gassoorten. En dan vooral over de kwaliteit oftewel zuiverheid van de gassen. Laten we er eens iets dieper op ingaan.

Grofweg kunnen de zuiverheden van industriële gassen in drie groepen verdeeld worden: technische kwaliteit, zuivere kwaliteit en hoogzuivere kwaliteit.

Technische kwaliteit

Technische gassen gebruikt u, het woord zegt het al, voornamelijk voor technische toepassingen. Denk hierbij aan lassen, branden en koelen. Er zijn veel toepassingen waarbij men verwacht dat (hoog)zuivere gassen gebruikt dienen te worden. Maar dat is echter lang niet altijd het geval. Naast zuiverheid  zijn andere zaken zoals traceerbaarheid, houdbaarheid en de behandeling van de verpakking van de gassen heel belangrijk. Deze zaken moeten door de producent nauwkeurig worden vastgelegd.

Zuivere kwaliteit

Zuivere gassen en gasmengsels kenmerken zich doordat deze voor meerdere doeleinden kunnen worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brongassen voor een lasersnijmachine. Deze gassen kunnen ook worden gebruikt voor standaard toepassingen zoals bij een gaschromatograaf of een ICP in laboratoria.

Hoogzuivere kwaliteit

Hoogzuivere gassen en ultra pure gassen en gasmengsels worden eigenlijk alleen voor wetenschappelijke toepassingen gebruikt. Deze gassen worden nauwkeurig op PPB-niveau (Parts Per Billion) aangemaakt en geanalyseerd.

Hoe weet u nu welke zuiverheid u nodig heeft?

Over het algemeen kunt u bovenstaande indeling in technische, zuivere of hoogzuivere kwaliteit prima gebruiken om uw gaskeuze te bepalen voor uw toepassing. Verder wordt de benodigde zuiverheid meestal voorgeschreven in de gebruiksaanwijzing van uw machine. Bij twijfel: raadpleeg de fabrikant of neem contact op met uw gasleverancier. Die kunnen u altijd het juiste advies geven.

Wat betekenen de cijfers achter de naam van het gas?

Stel: U heeft een cilinder Argon 4.6 nodig. Wat krijgt u dan eigenlijk?

De cijfers die achter de gassoort staan, hebben betrekking op de minimale zuiverheid van het gas. In het geval van de genoemde Argon 4.6 betekent dit dat deze een zuiverheid heeft van 99,996%. De vier staat voor het aantal negens, de zes voor de laatste decimaal. De resterende 0,004% bestaan uit andere stoffen zoals stikstof, waterstof, zuurstof of vocht. Heeft u nu een cilinder Argon 5.0 nodig, dan heeft deze dus een minimale zuiverheid van 99,999%

Doet u het goed?

Ik kom het nog regelmatig tegen: toepassingen waarbij niet de juiste kwaliteit gas wordt gebruikt. In veel gevallen gaat het dan om lasertoepassingen. De laserfabrikant schrijft altijd een bepaalde minimale zuiverheid  voor. Met de brongassen gaat meestal wel goed, maar met de snij-gassen gaat het regelmatig fout. De meeste eindgebruikers weten niet dat een (te) lage zuiverheid van het snij-gas tot flink langzamere snijtijden leidt. De kans op verkleuring van de snijkanten wordt aanzienlijk vergroot. Helaas hebben sommige leveranciers van gassen het erg moeilijk gemaakt de geleverde zuiverheid te herleiden via de informatie op het etiket. Met onduidelijke toevoegingen aan de productnamen, zoals “extra droog” e.d.,  wordt dan de  indruk gewekt dat het om zeer zuivere gassen gaat, terwijl ze in de praktijk de gevraagde kwaliteit niet halen. Westfalen maakt het u eenvoudig door de zuiverheid altijd op de fles of bundel te vermelden.

Weet u niet zeker welke kwaliteit u nodig heeft of twijfelt u of u het juiste gas gebruikt? Wij komen graag bij u langs voor advies om samen met u te kijken of u op de goede weg bent!

< Terug naar overzicht

Delen via:

Weet u niet zeker welke kwaliteit u nodig heeft of twijfelt u of u het juiste gas gebruikt?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs