Neem contact op

De koele waarheid over koudemiddelen.

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 5 oktober 2017

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist

“Niets is permanent, behalve verandering”

Hiermee eindigde ik mijn presentatie op het koudemiddelcongres “The Next Step” georganiseerd door de NVvK, welke plaats vond in juni jl. te Ede. Er waren ongeveer 150 koeltechnische bedrijven aanwezig. Ik stelde de vraag, in hoeverre zijn uw klanten op de hoogte van de F-gassenverordening en de daaruit voortvloeiende Phase-down voor HFK’s en de gevolgen? Het antwoord was teleurstellend. Het overgrote deel, 85%, was niet op de hoogte van wat de impact qua investering in hun situatie zou zijn.

De boodschap en waarschuwing die ik toen verkondigde is nu actueler dan ooit. De Phase-down met de daaruit voortvloeiende quotaregeling zorgt nu al voor krapte en stevige prijsverhogingen.

30% minder beschikbare CO2 equivalenten in 2018

Over drie maanden, op 1 januari 2018, worden de chemische producenten en leveranciers van HFK’s nogmaals met 30% gekort op hun CO2-equivalenten. Als we dan nog dezelfde aantallen kilogrammen op de markt brengen, dan zal de GWP-waarde van HFK’s gemiddeld  900 moeten zijn. De koudemiddelen R507 en R404A zijn binnenkort, als nieuw koudemiddel, dan ook niet meer beschikbaar en dat is veel sneller dan het jaar 2020, zoals gedacht. Hierna mag het alleen nog maar als geregenereerd koudemiddel terug in de markt gezet worden. Het product moet dan natuurlijk wel voorhanden zijn.

Omdat 85% van de eindklanten niet of nauwelijks op de hoogte zijn van deze situatie is mijn advies om daar, proactief en per direct, het gesprek mee aan te gaan. De bakker, de  slager om de hoek, de fruitteler, de aardappelboer, de koel- en vrieshuizen en dergelijke worden straks geconfronteerd met onverwacht hoge investeringskosten. Zij dienen hierover geïnformeerd te worden. Deze gaan er nu nog vanuit dat alles gaat zoals voorheen.
Dit is echter niet het geval. De prijsstijgingen van koudemiddelen nemen dramatische vormen aan. Daardoor is alleen al een simpele service, waarbij wat koudemiddel bijgevuld moet worden een aanslag op de liquiditeit van je klant. De klant heeft recht op een eerlijk verhaal hoe het er voor staat en wat ze kunnen verwachten.

Het feit dat de beschikbaarheid van bepaalde koudemiddelen op dit moment  al zwaar onder druk staan en het feit dat er per 1 januari 2018 nog eens 30% gekort wordt op het totale CO2-equivalent maakt dat 2018 een zeer uitdagend jaar gaat worden voor zowel leverancier van koudemiddelen alsmede het koeltechnische bedrijf.  Samenwerken is belangrijk om deze uitdaging tot een goed einde te brengen.

De juiste spirit

Ik hoor de laatste tijd van veel koelmonteurs dat ze het als een geweldige uitdaging ervaren om de transitie naar nieuwe koudemiddelen tot een goed einde te brengen. Dat vind ik de juiste spirit.       Of dit nu HFK’s met lage GWP-waarden zijn of natuurlijke koudemiddelen, we zullen ze allebei hard nodig hebben om in het jaar 2030 een gemiddelde GWP-waarde te bereiken van 400.
De nieuwe vervangende koudemiddelen zijn voorhanden, daar ligt het niet aan.

Mensen die nog steeds denken dat er niets aan de hand is en het niet zo’n vaart zal lopen, maken volgens mij, een  grote denkfout.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over de f-gassenverordening?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Fijne zomer

Algemeen

Fijne zomer!

Gerianne Schiphorst, Manager Marketing & PR Benelux | 18 juli 2024

De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.

Lees meer

koudemiddelen

Algemeen

En nu aan de slag met de nieuwe F-gassen verordening!

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 27 juni 2024

De nieuwe aangescherpte F-gassen verordening (2019/1937)heeft belangrijke gevolgen voor de koeltechniek. Onlangs heb ik hier op het koudemiddelcongres ook over gesproken. Deze F-gassen verordening heeft als doel de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen…

Lees meer