Neem contact op

Bezoek de waterstof invoedinstallatie tijdens de Open Energiedag op 16 september a.s.!

Antoine De Boo, Algemeen Directeur | 31 augustus 2023

Antoine De Boo, Algemeen Directeur

Dit jaar wordt voor de derde keer de Open Energiedag georganiseerd op zaterdag 16 september 2023. En dit jaar is het mogelijk om de waterstof invoedinstallatie van het project H2L te bezoeken.

Het innovatieve waterstofproject H2L is tijdens de Open Energiedag open voor bezichtiging. Op zaterdag 16 september 2023 op industrieterrein Stijgoord in Lochem. Komt u langs?

Praktische informatie
Adres: Stijgoord 10 Lochem
Te bezoeken tussen 10:00 uur en 15:00 uur op zaterdag 16 september. U hoeft hiervoor niet te reserveren.

Wat is er te zien bij de waterstof invoedinstallatie?

Op een nieuwe locatie op industrieterrein Stijgoord is de installatie te zien waar waterstof wordt aangevoerd in tubetrailers, op de juiste druk wordt gebracht om toe te passen in het bestaande aardgasleiding-netwerk en waar de geurloze waterstof wordt voorzien van een zo kenmerkende ‘gaslucht’ voor de veiligheid.

Onze collega’s, Leo Nieuwenhuis, plantmanger, en Alfred Zennipman, projectleider, zullen uitleg geven over de installatie, en hoe de waterstof via het bestaande aardgasnetwerk de wijk wordt ingebracht voor het verwarmen van max. 15 woningen. De woningen zelf worden niet opengesteld, maar er zijn enkele bewoners aanwezig die over hun ervaringen kunnen vertellen. Naast Westfalen Gassen Nederland zijn ook de andere partners, Alliander, Ekinetix, Remeha en LochemEnergie aanwezig.

U hoeft voor dit bezoek niet te reserveren. Wij zorgen ervoor dat de koffie klaar staat!

Over H2L

Na jaren van voorbereiding is eind 2022 gestart met een proefproject om maximaal 15 woningen in de Lochemse wijk Berkeloord helemaal van het aardgas af te halen en over te zetten op waterstofgas. Hierbij wordt getest of het huidige aardgasnet hiervoor geschikt is en in de toekomst ook voor waterstof kan worden gebruikt. De proef duurt 3 tot 5 jaar. Lochem loopt daarmee ver voorop in de Europese energietransitie en trekt daarmee wereldwijde aandacht. Extra bijzonder is dat dit project monumentale woonhuizen betreft.

Leden van de Lochemse Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB) klopten in 2018 aan bij energiecoöperatie LochemEnergie. Samen onderzochten ze mogelijkheden om hun huizen te verduurzamen. Geen makkelijke speurtocht, want de huizen zijn ook een monument. Voor het aanpassen van monumenten gelden speciale regels. Zo ontstond een buurtaanpak waarmee bewoners uit een wijk of buurt ook veel van elkaar kunnen leren.

De pilot in Lochem is een samenwerking van burger-energie-coöperatie LochemEnergie, Alliander, Remeha, , Kimenai Installatiebeheer BV, Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB) en Westfalen Gassen Nederland BV

Dit project is mede mogelijk gemaakt met subsidies van de gemeente Lochem, de Provincie Gelderland en de Europese Unie, vanuit het REACT programma.

Meer projecten bezoeken tijdens de Open Energiedag?

Geïnteresseerden kunnen op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Meer dan zestig locaties openen hun deuren voor publiek.

Via www.openenergiedag.nl kunt u zien welke projecten er nog meer open zijn voor bezichtiging op zaterdag 16 september a.s..

Over de Open Energiedag

De Open Energiedag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met zes branche-organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. De Open Energiedag is onderdeel van een bredere campagne waarbij producenten van duurzame energie laten zien hoe zij werken aan de energie-opwek van de toekomst.

Open energiedag 2023

< Terug naar overzicht

Delen via:

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Fijne zomer

Algemeen

Fijne zomer!

Gerianne Schiphorst, Manager Marketing & PR Benelux | 18 juli 2024

De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.

Lees meer

koudemiddelen

Algemeen

En nu aan de slag met de nieuwe F-gassen verordening!

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 27 juni 2024

De nieuwe aangescherpte F-gassen verordening (2019/1937)heeft belangrijke gevolgen voor de koeltechniek. Onlangs heb ik hier op het koudemiddelcongres ook over gesproken. Deze F-gassen verordening heeft als doel de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen…

Lees meer