Neem contact op

Het nieuwe jaar veilig gestart? Kijk ook naar uw werkplek of deze veilig is.

Marc Bouw, commercieel adviseur | 18 januari 2018

Marc Bouw, commercieel adviseur

Lang heb ik getwijfeld of ik dit blog zou gaan schrijven. Zal ik wel of geen contact opnemen met Karien. Na lang wikken en wegen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact met Karien gezocht. Na een aantal berichtjes over en weer werd het een tijdje stil… Heb ik toch te veel opgerakeld bij haar?
Tot op een koude, donkere dinsdagmiddag rond kwart over vijf de telefoon rinkelt. Ik zie een onbekend nummer. Ik neem op. Het blijkt Karien te zijn en ze wil graag haar verhaal vertellen.

Karien van der Loo-van de Sande is de weduwe van Toon. Toon (57) ging in augustus 2014 gewóón naar zijn werk. Karien wenst hem, net als anders, bij zijn vertrek naar het werk een fijne werkdag en zegt: Tot vanavond.
Het werk van deze bewuste dag moest worden uitgevoerd in een reactorvat. Toon en zijn collega gingen via het laddertje het reactorvat in. Op de bodem van het reactorvat zouden zij onderhoudswerkzaamheden gaan uitvoeren. De ogenschijnlijk veilige werkplek heeft echter die dag het leven gekost aan beide mannen. Na onderzoek bleek het betreffende reactorvat gevuld te zijn met inert, geur- en kleurloos Argon gas. De man van Karien, Toon, kwam niet meer levend thuis.

Stel u zelf nu nog eens de vraag. Is mijn werkplek veilig?

Natuurlijk bent u zich er serieus van bewust  hoe veilig of hoe onveilig uw werkomgeving is. Uiteraard bent u exact op de hoogte van de veiligheidsrisico’s/gevaren  die u loopt omdat u met (on)gevaarlijke stoffen aan het werk bent.  Ja Toch?  Of zit het anders…

Het meeste wat wij mensen doen gaat op een gegeven moment op basis van routine, even “vlug vlug”. Dan hebben we nog de spreekwoordelijke blinde vlek en natuurlijk de onwetendheid van de mens.  Te vaak vergeten we dat een “ongeluk in een klein hoekje zit”.

Dagelijks kom ik voor mijn werk op diverse locaties. Wat mij opvalt is dat velen niet op de hoogte zijn wat de eigenschappen van de gassen zijn waar men mee werkt. Westfalen heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Niet voor niets beschikken wij over een afdeling Veiligheid. Niet alleen voor het bewaken van het veilig werken met gassen van onze collega’s maar ook om onze kennis te delen met onze klanten en relaties.

Toolbox

Om mensen bewust te maken hoe je veilig kunt werken met gassen, hebben wij de Toolbox “veilig werken met industriële gassen” in het leven geroepen. In deze workshop wordt aan de hand van vele praktijkvoorbeelden en praktische proefjes dieper ingegaan op de eigenschappen van de diverse gassen.

Tot Slot:

De gevaarlijke situatie in de reactor had voorkomen kunnen worden. Karien zet zich sinds het bedrijfsongeval onvermoeibaar in om onveiligheid op de werkplek te voorkomen. Ze geeft regelmatig presentaties bij bedrijven en instanties om haar verhaal te vertellen. Zij kreeg hiervoor vorig jaar de zilveren Pieter-van-Vollenhoven-penning uitgereikt voor haar bijdrage aan de veiligheid in de maatschappij.

Wie meer te weten wil komen over wat er allemaal al bereikt is n.a.v. het boek “TOON”, geschreven door Karien en haar broer Patrick, en wil je het boek bestellen of ben je geïnteresseerd in de presentaties die Karien en haar broer regelmatig geven? Ga dan naar: www.waaromjijtoon.nl.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Heeft u belangstelling voor de workshop “veilig omgaan met gassen”?

Neem dan contact met ons op.

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs