Neem contact op

Westfalen bestaat 100 jaar!

Antoine De Boo, Algemeen Directeur | 16 november 2023

Antoine De Boo, Algemeen Directeur

De Westfalen-groep werd op 11 oktober 1923 opgericht. In de daaropvolgende decennia ontwikkelde we ons van regionale fabrikant van technische gassen, leverancier van vloeibaar gas en exploitant van tankstations tot een bedrijvengroep die in heel Europa actief is en inmiddels dus 100 jaar bestaat.

Tegenwoordig dragen ruim 1.900 medewerkers in zes landen bij aan ons succes. We zijn een familiebedrijf en leven al 100 jaar van en voor verandering. In het belang van onze klanten, medewerkers en zakenpartners werken wij elke dag aan het realiseren van duurzame waardecreatie en het vormgeven van de toekomst.

Al 100 jaar vooruitgang!

Wij maken vooruitgang duurzaam en dat doen we al 100 jaar lang. Gassen worden gebruikt in tal van branches en dit maakt dat ze altijd in de buurt zijn. Wij leveren gassen voor alle branches en voor iedere toepassing heeft Westfalen een oplossing. En denkt u nu… ik kom hier niet mee in aanraking, dan zult u in onze video terugzien dat dit zeker wel het geval is.

Wij zijn nieuwsgierig, verbeteren voortdurend, denken vooruit en ontwikkelen steeds weer nieuwe oplossingen. Wij helpen u graag en wij zijn altijd dichtbij. Al een eeuw lang is Westfalen de betrouwbare partner voor al uw gasbehoeften. Van koudemiddelen voor een airco tot technische gassen voor de industrie, wij hebben het allemaal.

Bovendien zijn we altijd op zoek naar manieren om onze producten en diensten te verbeteren. Zo investeren we continu in onderzoek en ontwikkeling om ervoor te zorgen dat we altijd de meest efficiënte en duurzame oplossingen bieden.

Westfalen schrijft geschiedenis

Bij ons 100 jarig bestaan kunnen we niet anders dan ook eens terugkijken in onze eigen geschiedenis. Hoe zijn we het bedrijf geworden dat we nu zijn?

Wolfgang Fritsch-Albert, kleinzoon van de oprichter van het bedrijf en voorzitter van de raad van toezicht van de Westfalen Groep zegt hierover het volgende:
“Ons 100-jarig jubileum symboliseert onze bijzondere verbinding tussen oorsprong en toekomst: wij bij Westfalen hebben altijd in termen van generaties gedacht. Duurzaam ondernemen zit dan ook in ons DNA. We waren, zijn en blijven een familiebedrijf.” We staan kort stil bij enkele belangrijke momenten in de geschiedenis.
In 1923 was er de oprichtingsperiode
Op 11 oktober 1923 richtte Wilhelm Albert (1878 – 1943) de Oxygen Works AG op in Münster. De eerste tak van het bedrijf is de productie van zuurstof voor autogeentechnologie voor lassen en snijden. Aandeelhouders zijn onder meer Westfalia Industrie- und Handelsgruppe AG, Münster, de gemeente van de stad Münster en de vestiging Dresdner Bank, Münster.

De beginjaren

De eerste tankstations van Westfalen. Hoewel we deze niet in Nederland tegenkomen, was er in 1925 de oprichting van de tweede operationele tak. Vanaf 1933 breidde het aantal tankstations uit en in 1938 was er een netwerk van meer dan 100 tankstations in Westfalen. In de jaren veertig overlijdt de oprichter en nemen zijn zoon en schoonzoon het bedrijf over. In de jaren vijftig starten we met de levering van vloeibaar gas, dit is op dat moment de derde tak van het bedrijf.

De jaren zeventig en tachtig

In de jaren zeventig doen we de overname van Propan-Union GmbH in Püttlingen. Hiermee werd de Zuid-Duitse markt voor vloeibaar gas geopend. In hetzelfde jaar werd een vestiging geopend in Rosdorf bij Göttingen. De jaren tachtig staan in het teken van groei. De term “zuurstoffabriek” wordt verwijderd uit de bedrijfsnaam. De inschrijving in het handelsregister is nu Westfalen AG – een naam die tot op de dag van vandaag geldig blijft. Het eerste buitenlandse bedrijf wordt opgericht, Westfalen Gassen Nederland BV (WGN). Het hoofdkantoor staat in Deventer.

De jaren negentig tot vandaag

Het totale aantal medewerkers stijgt in 1991 voor het eerst boven de 1.000. Er is uitbreiding van de Europese activiteiten met in 1999 de oprichting van de Belgische dochteronderneming en met de oprichting van de Franse dochteronderneming. In 2007 is er de opening van de eerste buitenlandse vulinstallatie voor technische gassen. De locatie is in Heteren, ten zuiden van Arnhem. In 2022 lanceren we onze nieuwe merkidentiteit voor de Westfalen groep.

Klaar voor de toekomst en de volgende 100 jaar!

Voor het honderdjarig bestaan van Westfalen Gassen moeten we niet alleen terug-, maar ook vooruitkijken, met respect voor het verleden en een heldere visie voor de toekomst. De wereld van technische gassen is voortdurend in beweging, gedreven door innovatie en de noodzaak voor duurzame ontwikkeling.

Westfalen heeft zichzelf steeds opnieuw uitgevonden, waarbij het aanpassingsvermogen en de drive om te verbeteren centraal hebben gestaan in onze bedrijfsfilosofie. Dit jubileum is dan ook niet alleen een moment om te vieren, maar ook een kans om onze toewijding aan voortdurende verbetering te hernieuwen.

De komende jaren zullen cruciaal zijn in de wereldwijde overgang naar schonere energie en technologieën. Westfalen Gassen staat klaar om een heldere rol te spelen in deze transitie, door te investeren in nieuwe technologieën en samenwerkingsverbanden die ons zullen helpen om stappen te zetten richting een duurzame toekomst.

Met een eeuw aan kennis en ervaring achter ons, en de blik stevig gericht op de toekomst, beloven we niet alleen te voldoen aan de behoeften van vandaag, maar ook te anticiperen op de uitdagingen van morgen.

Het is deze belofte die ons voortstuwt: een voortdurende reis van innovatie en verbetering. Hierbij willen wij al onze klanten, partners en medewerkers bedanken voor hun vertrouwen en bijdrage aan ons succes.

Samen zullen we blijven streven naar de hoogste kwaliteit in alles wat we doen, met de missie om vooruitgang duurzaam te maken met onze producten en diensten. Hierbij is onze belofte voor de volgende eeuw niet alleen het voortzetten van onze traditie van kwaliteit en service, maar ook het leiden van de weg naar een groenere en meer duurzame toekomst.

Op naar de volgende 100 jaar van innovatie en succes!

< Terug naar overzicht

Delen via:

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer

Henk-Jan Steenman

Algemeen

Koudemiddelen, de kern van duurzame koeling

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 29 februari 2024

In de wereld van koelsystemen spelen koudemiddelen een cruciale rol. Bij Westfalen Gassen begrijpen we dit en bieden wij duurzame oplossingen voor een breed scala aan toepassingen. Ons doel is om niet alleen te voldoen aan de huidige koelbehoeften maar oo…

Lees meer