Neem contact op

Gokken met koudemiddelen. Wie durft het nog?

Henk-Jan Steenman, Koudemiddelspecialist | 2 september 2021

Henk-Jan Steenman, Koudemiddelspecialist

Sinds vorig jaar hebben we u regelmatig geïnformeerd over de volop in beweging zijnde wereld van koudemiddelen. Er is veel aandacht geweest voor de illegale handel met deze middelen. Eerder schreef ik hier over in ons artikel: ‘Koudemiddelhandel, maar dan toch niet helemaal zoals het hoort!’. In het artikel: ‘Koudemiddelen, een markt die volop in beweging is’ heb ik u bijgepraat over de koudemiddelenmarkt. In dit artikel leg ik wat meer uit over de risico’s van het gebruiken van illegaal koudemiddel.

Het blijft een grote uitdaging, het tegengaan van de illegale koudemiddelhandel. Iets waar Westfalen Gassen Nederland BV zich voor inzet en hier zeker niet alleen in staat. Wist u dat op dit moment 30 miljoen ton CO2 equivalent illegaal is en dat dit bijna een derde is van totaal van 100 miljoen ton CO2 equivalent is?

Zo was er in juli 2021 een grootschalige actie in Spanje. Het Europees Bureau voor fraudebestrijding en de Spaanse politie hebben bij deze actie een organisatie ontmanteld die illegale koudemiddelen verhandelde. Hierbij werd 27 ton koudemiddel in beslag genomen. Op de in beslag genomen cilinders was R-134a als opschrift te zien, maar dat zegt bij illegale handel niet alles. Daar zit nu juist het gevaar, wat als je dit toch zou gaan gebruiken?

Wat gebeurt er als je illegale koudemiddelen koopt en gebruikt?

Bij de illegale handel staat de zuiverheid van het product vaak ter discussie. Ook geeft het etiket niet altijd aan wat er daadwerkelijk in de cilinder zit. Mocht dit toch in koelinstallaties terecht komen, werken deze installaties niet optimaal en kan dit schade veroorzaken.

Illegale koudemiddelen voldoen niet altijd aan de kwaliteitsnorm. Uit steekproeven is gebleken dat illegale koudemiddelen tot 20% verontreinigd zijn met vreemde gassen. (bron: Auto Bild, “Illegaler Handel mit dem Klima-killer” (Illegale handel met de klimaat killer), 29-05-2019)

Vreemde gassen kunnen de druk in de airconditioning enorm opvoeren. Er zijn dan ook al ongevallen gedocumenteerd met materiële schade en lichamelijk letsel. Vreemde stoffen en verontreinigingen in de illegale koudemiddelen kunnen ook een negatief effect hebben op de levensduur van airconditioning of koelinstallatie. Schade kan ontstaan door onvoldoende smering of te weinig zuiggaskoeling van de compressor.

Waar zou je dan toch illegale koudemiddelen tegen kunnen komen?

In vaste installaties, zoals koelinstallaties in supermarkten of andere bedrijven, zal geen illegaal koudemiddel verwerkt worden. Deze installaties worden geserviced door partijen met een F-gassen bedrijfscertificering. Ze werken veelal aan stationaire apparatuur en dan is het verplicht om gecertificeerd te zijn als bedrijf.

De kans is groter bij bedrijven die geen “Certificaat F-gassen voor ondernemingen” hoeven te overleggen. Men heeft, mijn inziens, destijds de fout gemaakt om bedrijven die aan mobiele apparatuur werken te vrijwaren en daarom geen “Certificaat F-gassen voor ondernemingen” hoeven te bezitten. Dan kan je wel raden, waar de illegale HFK koudemiddelen het makkelijkst weg gezet kunnen worden.

Denk dan bijvoorbeeld aan bedrijven die werken aan mobiele apparatuur, bijvoorbeeld de airco van een auto. In de airco-installatie van een auto zit doorgaans koudemiddel R-134a. Gaat het om een relatief nieuwe auto (een auto van na 2017), dan zit er R1234yf verwerkt in de airco-installatie. De GWP-waarde van dit koudemiddel is 4, terwijl dit van de R134a op 1.430 ligt.

Maar het is ook al bekend dat de slager/bakker op de hoek, illegaal koudemiddel koopt zonder factuur vanuit “een busje” dat langs komt. Vaak gaat het dan om koudemiddel met zeer hoge GWP waarden zoals R507/R404. Deze mogen sinds 1 januari 2020 niet meer als nieuw product verkocht worden. In de automotive wereld is “het busje” dagelijkse kost. Als de onderhoudsbeurt aan de airco qua aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan kun je je afvragen of dit wel met een legaal koudemiddel zal gebeuren.

Daarom is het advies van Westfalen, weet wat je koopt! Wanneer je met een partij werkt die een F-gassen bedrijfscertificering heeft, dan weet je dat de juiste koudemiddelen worden gebruikt.

Om de certificering als bedrijf te krijgen, zijn er in de wet verschillende eisen opgenomen. (BRL100 beoordelingsrichtlijn) De eisen hebben betrekking op het kwaliteitsmanagementsysteem. In dit systeem wordt geborgd dat het bedrijf de juiste procedures, werkinstructies, formulieren, koudemiddelenregistratie en gereedschappen gebruikt.

Waarom alleen kiezen voor gecertificeerde partijen?

Als je met een gecertificeerde partij werkt welke in Brussel geregistreerd is, dan is de kans nihil dat je illegaal koudemiddel geleverd krijgt. De leveranciers van HFK-koudemiddelen, zoals bijvoorbeeld Westfalen, hebben quota toegewezen gekregen van Brussel vanaf het eerste begin op 1 januari 2015 van de F-gassen verordening en mag de HFK’s alleen verkopen aan bedrijven die voldoen aan de BRL100.
Dit wordt regelmatig gecheckt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Er zijn ook controles bij koeltechnische bedrijven om te controleren waar de koudemiddelen zijn ingekocht.
In de administratie moet nauwkeurig bijgehouden worden waar het koudemiddel voor is gebruikt. Zo is altijd te achterhalen waar en hoeveel koudemiddel er is gebruikt bij verschillende partijen.

Een partij die illegale koudemiddel gebruikt, is strafbaar en riskeert een hoge boete. Bij ongevallen kan dit ook leiden tot hoge boetes, vooral wanneer er letselschade ontstaat! Dan is er nog het milieu-delict, omdat deze illegale koudemiddelen het broeikast effect versterken en de gewenste Europese CO2-reductie van Brussel ondermijnt.

Westfalen Gassen Nederland BV is een betrouwbare partner voor de koeltechnische bedrijven en leveren alleen HFK-koudemiddel die aan de zuiverheidsnormen voldoen. Dus: gok niet met koudemiddelen en wees er altijd zeker van dat je kiest voor kwaliteit!

< Terug naar overzicht

Delen via:

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Fijne zomer

Algemeen

Fijne zomer!

Gerianne Schiphorst, Manager Marketing & PR Benelux | 18 juli 2024

De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.

Lees meer

koudemiddelen

Algemeen

En nu aan de slag met de nieuwe F-gassen verordening!

Henk-Jan Steenman, koudemiddelspecialist | 27 juni 2024

De nieuwe aangescherpte F-gassen verordening (2019/1937)heeft belangrijke gevolgen voor de koeltechniek. Onlangs heb ik hier op het koudemiddelcongres ook over gesproken. Deze F-gassen verordening heeft als doel de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen…

Lees meer