Neem contact op

Westfalen zet de volgende stap in Nederlandse waterstofmarkt

Arjan Groen, Business Manager Hydrogen Benelux | 12 september 2024

Arjan Groen, Business Manager Hydrogen Benelux

Na jaren van ontwikkeling en voorbereiding is het moment daar: de eerste woningen in Hoogeveen gaan over op verwarming met waterstof. Met de goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de weg vrijgemaakt voor deze innovatieve stap. Westfalen Gassen, heeft een belangrijke rol gespeeld in de pilot met waterstofverwarming in Hoogeveen. Dit project, dat in samenwerking met Essent en Gasunie tot stand is gekomen, markeert een belangrijke stap in de Nederlandse transitie naar duurzame energie.

De keuze voor Westfalen Gassen was niet toevallig. Het bedrijf heeft eerder succesvol een vergelijkbaar project in Lochem uitgevoerd, waar al een aantal bestaande woningen met waterstof worden verwarmd. De expertise en betrouwbaarheid die Westfalen Gassen in Lochem heeft getoond, waren doorslaggevend voor de toekenning van het project in Hoogeveen.

Het project Waterstof Hoogeveen is een van de eerste grootschalige pilotprojecten in Nederland waarbij bestaande en nieuwbouwwoningen worden aangesloten op een waterstofnet. Door te kiezen voor waterstof als energiebron voor verwarming, zet Hoogeveen een belangrijke stap in de richting van een aardgasvrije toekomst.

Een schaalbare oplossing

In Hoogeveen gaat het om een aanzienlijk grotere schaal: naast de bestaande woningen in Erflanden wordt ook een complete nieuwbouwwijk van ongeveer 200 woningen aangesloten op het waterstofnetwerk. Deze combinatie van bestaande en nieuwbouw maakt het project uniek in Nederland.

“In Lochem hebben we laten zien dat we waterstof veilig, efficiënt en betrouwbaar kunnen leveren aan een beperkt aantal woningen,” aldus Arjan Groen, Business Manager Hydrogen Benelux bij Westfalen Gassen. “In Hoogeveen gaan we een stap verder en tonen we aan dat waterstof ook op grotere schaal een haalbare en duurzame oplossing is voor de verwarming van woningen.”

Groene waterstof

Om aan de vraag naar waterstof in Hoogeveen te voldoen, wordt de groene waterstof momenteel aangevoerd. Westfalen streeft ernaar om op termijn ook in Nederland groene waterstof te produceren. Hiervoor is een waterstof productie unit in Zutphen in ontwikkeling zodat we dichter bij onze klanten kunnen produceren.

 

Hoogeveen waterstof

 

 

Samenwerking is de sleutel

Het project Waterstof Hoogeveen is een voorbeeld van hoe samenwerking tot innovatie kan leiden. Door de krachten te bundelen van RENDO, N-TRA, Gasunie, Essent, Remeha en de gemeente Hoogeveen, is het mogelijk om deze ambitieuze pilot uit te voeren.

Essent heeft als energieleverancier een belangrijke rol gespeeld bij de aanbesteding en de contractering. Gasunie heeft de benodigde infrastructuur ontwikkeld en gebouwd. En Westfalen Gassen zorgt voor de levering van de waterstof.

Elke partij brengt expertise en middelen in, waardoor de technische complexiteit van het project wordt overwonnen en de verschillende aspecten van de waterstofketen naadloos op elkaar worden afgestemd. Deze samenwerking is niet alleen cruciaal voor het slagen van dit specifieke project, maar dient ook als inspiratie voor andere initiatieven op het gebied van duurzame energie.

De toekomst van waterstof

De pilot in Hoogeveen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Nederlandse waterstofmarkt. Het project toont aan dat waterstof een veelbelovende optie is voor de verduurzaming van de warmtevoorziening. Naast de verwarming van woningen, wordt waterstof ook gezien als een belangrijke energiebron voor de industrie en het transport.

Het project Waterstof Hoogeveen is een belangrijke stap voorwaarts in de energietransitie en biedt perspectief voor een duurzame toekomst. Wil je naar aanleiding van dit artikel meer weten over waterstof of heb je vragen over het project, neem dan gerust contact met ons op.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

waterstof

Algemeen

Waterstof heeft geen geheimen voor Westfalen.

Arjan Groen, Business manager hydrogen Benelux | 18 januari 2024

Bij Westfalen Gassen hebben we diepgaande kennis en expertise in waterstoftechnologie. Een veld waarin we al jarenlang ervaring hebben. Waterstof, bekend om zijn veelzijdigheid, wordt in de moderne tijd niet alleen traditioneel gebruikt, maar heeft ook ee…

Lees meer

Henk Enderink

Algemeen

Help mijn gas is op. Wat nu?

Ursula Barendregt, Teamleider logistiek | 18 december 2023

Iedere ondernemer kent het wel. U neemt een grote klus aan en gaat hier lekker mee aan de slag. U plant het personeel in, bestelt voldoende materialen én u bestelt gas. Hoe goed u het ook voorbereidt soms komt er toch een kink in de kabel. Bijvoorbeeld: …

Lees meer