Neem contact op

Wat is het belang van een FSSC 22000 certificaat?

Merith Muller, Kwaliteitsmanager | 15 maart 2018

Merith Muller, Kwaliteitsmanager

Om het belang duidelijk uit te leggen is er wat achtergrondinformatie nodig. Het ontstaan van de FSSC 22000 certificering (Food Safety System Certification) vindt zijn oorsprong in de Codex Alimentarius. De Codex Alimentarius is een verzameling van richtlijnen en standaarden met betrekking tot de productie van levensmiddelen en voedselveiligheid. Letterlijk betekent het voedselboek.

Het ontstaan van deze verzameling richtlijnen en standaarden vindt zijn geschiedenis kort na de Tweede Wereldoorlog. Er ontstond destijds een behoefte aan internationale afspraken door een toename van internationale handel in voedingsmiddelen. In 1962 werd er een commissie opgericht door de Verenigde Naties om deze verantwoordelijkheden op zich te nemen, de Codex Alimentarius Commission. Deze commissie wordt door de Wereldhandelsorganisatie gezien als de internationale autoriteit op het gebied van voedselveiligheid en consumentenbescherming.

De hoofddoelen van de Codex Alimentarius zijn als volgt:

  • Beschermen van de algehele gezondheid van consumenten
  • Zorgdragen voor en verzekeren van eerlijke handelspraktijken in de voedselhandel
  • Zorgdragen voor harmonisering van voedselstandaarden die internationaal worden opgesteld

De commissie stelt richtlijnen op voor alle vormen van voeding. Dit kunnen consumentenproducten, halfproducten en grondstoffen zijn. De meeste aandacht hierbij gaat uit naar voedsel dat aan consumenten verkocht wordt. In de Codex Alimentarius worden ook normen vastgelegd voor additieven voor voedingsmiddelen. Hier hebben we bij Westfalen Gassen mee te maken als het gaat om levensmiddelengassen.

Wat is FSSC 22000?

De FSSC 22000 is een standaard die is ontwikkeld door de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV). De standaard biedt kansen om internationale harmonisatie te realiseren in de wildgroei van voedselveiligheidsstandaarden. De standaard bestaat uit vier onderdelen:

  • Eisen aan het voedselveiligheid managementsysteem
  • Eisen aan certificerende instellingen
  • Eisen aan accrediterende instellingen
  • Eisen aan stakeholders

Daarnaast maakt FSSC gebruik van andere bestaande standaarden zoals ISO 22000, ISO/TS 22002-1:2009 en ISO/TS 22002-4:2013. Een FSSC 22000 certificaat vervangt de ISO-9001 normen niet. Het certificaat omvat uitsluitend eisen voor voedselveiligheid. ISO 9001 onderzoekt veel breder de kwaliteit van de dienstverlening. De FSSC 22000 certificering is vergelijkbaar met de Nederlandse HACCP criteria. Is een bedrijf HACCP gecertificeerd dan is het vrij eenvoudig om ook aan de FSSC 22000 eisen te voldoen.

Belang van FSSC 22000 certificering

Een FSSC 22000 certificering is internationaal erkend en alle levensmiddelenbedrijven accepteren de certificering. Dit maakt samenwerking met andere voedselmiddelenbedrijven eenvoudig mogelijk. FSSC 22000 is verder een door de GFSI (Global Food Safety Initiative) goedgekeurde certificering. De HACCP standaard is dit niet meer. Daarnaast ondersteunt de FSSC 22000 certificering de reputatie van bedrijven als een toonaangevende organisatie die verantwoord met voedselveiligheid omgaat.

Westfalen en FSSC 22000

Westfalen is als leverancier van levensmiddelengassen FSC 22000 gecertificeerd. De levensmiddelengassen van Westfalen worden geleverd onder de merknaam Protadur®. Het complete assortiment levensmiddelengassen voldoet aan de FSSC 22000 standaard. Wilt u na het lezen van dit artikel meer informatie? Neem dan contact met ons op.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Tony Moes

Algemeen

Even voorstellen…. Tony Moes

Tony Moes, Manager Sales & Marketing Nederland | 18 juni 2020 | 1.265 keer bekeken

Mijn naam is Tony Moes, ik ben 52 jaar, en woon doordeweeks in Deventer en in het weekend bij mijn gezin in Leiden.

Als het gaat om de wereld van industriële gassen heb ik een lange geschiedenis. Ik ben ruim 25 jaar werkzaam in deze branche en heb ech…

Lees meer

Algemeen

Update! Bestel uw gas online.

Gerianne Schiphorst, Coördinator Marketing en PR | 11 juni 2020 | 1.387 keer bekeken

Veel van onze klanten maken inmiddels gebruik van de mogelijkheid om snel en gemakkelijk online gas te bestellen. Zij maken daarvoor gebruik van ons online klantenportaal en kunnen daarom waar en wanneer ze maar willen hun bestelling plaatsen. U kunt hier…

Lees meer