Neem contact op

Orbitaal lassen: kennis delen is het nieuwe verbinden!

Marc Bouw, commercieel adviseur | 30 november 2017

Marc Bouw, commercieel adviseur

Op een grauwe vrijdagochtend in november had ik afgesproken met een aantal vakspecialisten. De intentie voor deze dag was om kennis op te doen over het gebruik van diverse gassen bij het orbitaal lasproces in een ontspannen sfeer.

Genodigden voor deze kennissessie bij Laspartners Multiweld te Best waren:

Onder het genot van een kopje koffie waren we het er al snel over eens welke test-opstelling we voor de verbindingen gingen gebruiken. Randvoorwaarden voor het testen van de gassen bij het orbitaallasproces zijn de gebruikte materialen, buisvoorbereiding en de machine. Voor uw gemak hebben wij het even op een rijtje gezet.

Technische gegevens

  • Machinetype en uitvoering: Orbitalum OM 165 CA
  • Uitgerust met een gesloten kop OW 76-S
  • 2,4 mm wolfraam-elektrode paars
  • Wolfraam-afstand 1,4 mm
  • SC Profi backinggassysteem (de rest zuurstof wordt gemeten met de Orbmax)
  • Het materiaal: RVS 316L buis diameter 50,8 mm, wanddikte 1,65 mm.

Let op:
De buis-voorbereiding is van groot belang. Deze moet worden gereinigd  en compleet haaks en braamvrij zijn afgewerkt. In dit geval hebben we voor de buis-voorbereiding gebruikt gemaakt van de Orbitalum RPG 2.5 Tubefacer.

Toegepaste gassen bij de test

Mochten er vragen zij na het lezen van onderstaande tekst over de toegepaste gassen,  lees dan het blog van Arjan Groen over de zuiverheid en samenstelling van gassen.

De gassen die we gebruikt hebben zijn:

  • Argon 4.6
  • Argon 6.0
  • Argon 95%/Waterstof 5%,
  • Argon 96%/Waterstof 3,2%/Helium 0,8% (EN-ISO 14175)

Resultaten van de test

Testresultaat Argon 4.6 t.o.v. Argon 6.0

De test met Argon 4.6 technische kwaliteit en Argon 6.0 hoogzuivere kwaliteit wees uit dat er bij gebruik van Argon 6.0 iets minder verkleuring aan buitenzijde van de las zichtbaar was. De doorlassing is gelijk bij beide gassen.

In de praktijk wordt op verzoek van de afnemer vaak gewerkt met Argon 5.0. De kwaliteit van een las gemaakt met argon 4.6 of argon 5.0 is gelijk, misschien heb je bij de 5.0 iets minder tijd nodig om de lasnaad te reinigen maar dat verschil zal minimaal zijn.

Grootste verschil

De Argon 5.0/6.0 cilinders worden 2x  gevacumeerd en er wordt een analyse gemaakt van het gas zodat de zuiverheid is gegarandeerd.
In de voedings-en farmaceutische industrie wordt daarom vaak gekozen voor het toepassen van Argon 5.0.

Testresultaat Argon 95/waterstof 5

Verder hebben we een test gedaan met Argon 95%/Waterstof 5%. Bij de eerste las hebben wij het ampèrage gelijk gehouden aan de voorgaande test. Bij de tweede las hebben we het ampèrage met  15% verlaagd t.o.v. van de test met Argon 4.6 en Argon 6.0.
Met een ampèrage dat 15% lager ligt t.o.v. de test met Argon kregen wij een smallere, strakkere las met een blanker uiterlijk zowel aan de binnenkant als de buitenkant. De doorlassing is gelijk aan de test met Argon 4.6 en Argon 6.0.

Testresultaat mengsel Argon/Waterstof/ Helium.

Na instelling van de machine zijn we gestart met een wat specifieker mengsel. Ditmaal hebben wij getest met een mengsel van Argon/Waterstof/Helium.

Uitkomst: TOP!!! Een zeer strakke, smalle las met aan de buitenzijde weinig verkleuring en een perfecte doorlassing. Aan de binnenzijde was totaal GEEN verkleuring zichtbaar.

Tot slot:

Al met al een leerzame dag met verrassende resultaten welke we graag met u delen. Graag bedank ik de deelnemers voor deze geslaagde kennissessie. Mochten er na het lezen van dit blog vragen en/of opmerkingen zijn of wil je zelf kennis delen? Neem contact met ons op.

 

< Terug naar overzicht

Delen via:

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer