Neem contact op

De vernieuwde NEN-EN-ISO 15614-1:2017 in de praktijk!

Marc Bouw, commercieel adviseur | 9 november 2017

Marc Bouw, commercieel adviseur

Sinds kort is bovengenoemde norm van kracht. Interessant om eens te onderzoeken wat dit in de praktijk allemaal met zich mee brengt. Dus ik ga een dag op pad met lascoördinator Ruud Schipper van Elektrolas Waalwijk, waar lassen leeft!

Waar staat de norm voor?

Deze NEN-EN-ISO 15614-1:2017 norm legt het beschrijven en goedkeuren van lasmethoden voor metalen – Lasmethodebeproeving – Deel 1: Boog- en autogeenlassen van staal en booglassen van nikkel en nikkellegeringen vast.
BRON: www.nen.nl

Op een woensdagmiddag ben ik samen met Ruud Schipper op bezoek geweest bij een gerenommeerde firma in Noord-Brabant die valt onder de NEN-EN 1090 norm. Deze firma heeft de wens om 2 nieuwe lasmethodekwalificaties te behalen. Dit omdat men 2 nieuwe producten wil gaan fabriceren. Het betreft hier twee keer een hoeklas voor twee verschillende plaatdiktes namelijk: 6 mm op 6 mm en 12 mm op 12 mm.

Het is voor mij de eerste keer dat ik van A-tot-Z bij het afnemen van een lasmethodekwalificatie (LMK) aanwezig mocht zijn. Tijdens de kwalificatie kwamen er veel vragen in me op. Een aantal vragen heb ik genoteerd en achteraf gesteld aan de lascoördinator.

Waarom wordt deze LMK voor deze producten afgenomen onder de NEN-EN-ISO 15614:2017 en niet onder een andere norm b.v. de NEN-EN-ISO 15612?

Bij deze firma wil men alle LMK’s op eigen naam hebben. Zij werken dus niet met bestaande standaard LMK’s.

Verder viel mij op dat in de vorige NEN-EN-ISO 15614 die is afgenomen, gelast werd met een gasmengsel 80% argon/20% CO2.
Nu wordt deze onder de nieuwe NEN-EN-ISO 15614:2017 vallende LMK afgenomen met een ander gasmengsel, 82% argon/18% CO2.

Waarom het gasmengsel veranderen?

Deze verandering is doorgevoerd om het geldigheidsgebied te vergroten, hierdoor kan men in de toekomst eventueel uitwijken naar een 85% argon/15% CO2 of een gasverhouding 80/20. Voorheen was men gebonden aan het mengsel (in dit geval 80/20) dat vermeld stond in de LMK.
Voorafgaand aan dit bezoek hebben we kort gesproken over de wijzigingen van de NEN-EN-ISO 15614:2017 norm ten opzichte van de voorgaande versie. De lascoördinator gaf aan dat men in de nieuwe norm gaat kwalificeren per computer gestuurde- en standaardstroombron en niet meer zoals voorheen op proces.

Waarom kwalificeert men nu per stroombron en niet meer het proces?

Dit is gewijzigd omdat er een afwijking kan zitten in het ampèrage van de diverse stroombronnen.

Beseffende dat deze veelomvattende nieuwe norm nog maar net van kracht is stel ik toch de vraag:

Wat zijn de grootste wijzigingen die van invloed kunnen zijn op het proces?

Het grootste verschil is toch wel het vergroten van het geldigheidsgebied van het gas en het kwalificeren per stroombron in plaats van per proces.

Wie of welke instantie ziet erop toe dat deze norm wordt nageleefd?

Als extern lascoördinator ben ik verantwoordelijk voor de certificering.
De lascoördinator van de onderneming die we hebben bezocht is er verantwoordelijk voor dat de lassers met juiste parameters werken (vanzelfsprekend binnen de grenzen van de LMK).

Tot slot:

Rest mij verder niets dan iedereen te bedanken voor deze prettige maar vooral leerzame middag vol A-hoogtes, heat input, lassnelheid, insnoering & koolstofgehaltes.

Meer informatie betreffende NEN-EN-ISO 15614-1:2017 kunt u vinden op: www.nen.nl
Informatie over eventuele workshops kunt u vinden op: www.nil.nl

Mocht u na het lezen van dit artikel vragen hebben dan ga dan neem dan contact met ons op of ga naar www.elektrolas.com.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over de NEN-EN-ISO 15614:2017 norm?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer