Neem contact op

Helium Shortage: Covid-19. Vermindert het tekort als de vraag afneemt? Is dat zo of spelen andere factoren een rol?

Marcel de Groote, Business Intelligence Manager | 16 april 2020

Marcel de Groote, Business Intelligence Manager

Veelvuldig krijgen wij vragen van klanten waarom de Helium-condities op dit moment op een hoog niveau liggen.

Basisuitleg Helium

Helium (He is het scheikundige symbool) is een gasvormige grondstof en edelgas die in de wetenschap, industrie, particuliere markt maar ook in een ziekenhuisomgeving voor diverse toepassingen wordt ingezet. Dit komt mede door de fysische eigenschappen van Helium.

Toepassingen zijn o.a. koelmiddel, draaggas in de gaschromatografie, resonatorgas bij lasersnijden, als beschermgas bij booglassen, diepzeeduiken en ballonnen.

Op dit moment is het ondenkbaar dat we zonder dit edelgas moesten leven, werken en functioneren. Vanwege de schaarsheid, afstand en de moeilijkheid om Helium te winnen vanuit de bodem maakt het dat Helium veel kostbaarder is dan andere gassen. Maar vooral belangrijk om te melden is dat Helium een wereld handelsartikel is en dat de gehele wereld afhankelijk is van dezelfde bronnen. Om een voorbeeld te geven: de dichtstbijzijnde bronnen voor Europa liggen in Algerije, Polen, Rusland, Qatar en Amerika en daar zijn wij als gasleveranciers binnen Europa allemaal compleet afhankelijk van.

Covid-19 en Helium

De afgelopen weken heeft Covid-19 het nieuws gedomineerd en je mag wel zeggen dat de meeste bedrijven op de een of andere manier getroffen zijn. Hoewel er zeker bedrijven zijn geweest die van de pandemie hebben geprofiteerd, zijn veel meer van hen – en de economie als geheel – getroffen.

Ook de wereldwijde Heliummarkten zijn ook op verschillende manieren door het coronavirus getroffen. De meest voor de hand liggende en belangrijkste impact is de verminderde vraag. Aanvankelijk werd de vraag vanuit China, de op één na grootste Heliummarkt ter wereld, aanzienlijk verminderd toen de Chinese economie op slot werd gezet.

Terwijl China zich begint te herstellen, heeft Covid-19 zich nu verspreid naar alle economieën van de wereld en is de gehele impact op de vraag naar Helium aanzienlijk groter geworden.

U zult nu denken, de Covid-19 problematiek heeft de vraag naar Helium wellicht verminderd, wat minder afzet betekent, maar het heeft ook een aanzienlijke verstoring van de toeleveringsketen voor Helium veroorzaakt.

Verstoring Supply Chain Helium

Naarmate de Chinese economie in het slop raakte, werden de productie- en exportactiviteiten sterk gereduceerd, werd veel export (uit China) geannuleerd en werden de havens door een tekort aan mensen, dus mankracht knelpunten. Dit maakte het voor de grote Heliumleveranciers ongewoon moeilijk om lege containers uit China te halen en terug te gaan naar bronnen in Qatar en de VS om te worden bijgevuld. Daar waar het wél lukte betekent dit meteen een tekort aan Helium voor andere afnemers (uit Europa) bij dezelfde bronnen in Qatar en Amerika.

Dus door de beperkingen van het containervervoer is het moeilijk om de continuïteit van het aanbod te handhaven.

Aangezien ruwweg 95% van het Helium in de wereld wordt geproduceerd als bijproduct van de verwerking van aardgas of de productie van LNG, is het logische dat verminderde vraag naar LNG ook leidt tot een lagere Heliumproductie.

3.0 Heliumtekort afgesneden door het coronavirus

Hoewel er enige negatieve invloed kan zijn op de Heliumproductie als gevolg van Covid-19, is de invloed op de vraag naar Helium tot nu toe veel groter geweest.

Wat betekent dit alles voor de deelnemers aan de Heliummarkt? Natuurlijk zijn wij met zijn allen met betrekking tot dit coronavirus in onbekend vaarwater beland. We weten niet hoe lang de pandemie zal duren, hoe diep een recessie zou kunnen zijn, hoe lang de sociale afstand zal zijn, of de keuzes die onze regeringen zullen maken tussen persoonlijke veiligheid en het weer op gang brengen van onze economieën.

“Als dat dicht bij de waarheid ligt, zouden de Heliummarkten eind tweede of begin derde kwartaal van 2020 overgaan van een tekort naar een krappe balans tussen vraag en aanbod – en zal het Helium Shortage 3.0 twee kwartalen eerder kunnen afbreken dan eerder is voorspeld nl. januari 2021.”

Wilt u weten hoe wij omgaan met het leveren van gassen door de corona-uitbraak? Lees hier dan verder.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer