De zomerperiode is aangebroken en onze blogschrijvers gaan genieten van hun welverdiende vakantie. Na de vakantieperiode zullen zij weer nieuwe blogs voor u schrijven.
Jan Kok, Productspecialist speciale en voedingsmiddelengassen | 7 maart 2019
Koolzuur wordt gebruikt voor heel veel verschillende toepassingen. Buiten de levensmiddelenindustrie wordt kooldioxide, in de volksmond koolzuur genoemd, onder andere ingezet bij (het lassen) verschillende lasprocessen, in de farmaceutische industrie maar ook als koudemiddel.
Koolzuur wordt ook in combinatie met levensmiddelen toegepast. Het koelt, het beschermt het tintelt en het maakt vele verwerkingsprocessen makkelijker. Koolzuur wordt bij veel verschillende levensmiddelentoepassingen ingezet waaronder bijvoorbeeld in de drankenindustrie.
In de drankenindustrie gebruikt men koolzuur (Protadur®E290) voor meerdere toepassingen.
Koolzuur beschikt over een heel aantal specifieke eigenschappen. Het is kleurloos, geurloos, smaakloos, oxidatieremmend en het is onschadelijk ten aanzien van de voedingsfysiologie. Het werkt ook bacteriostatisch en schimmelwerend, en remt daarmee de groei van schimmels en bacteriën.
Koolzuur voor toepassing bij levensmiddelen moeten aan strenge eisen voldoen. Daarom zijn wij als producent van levensmiddelengassen (Protadur®) FSSC 22000 gecertificeerd. Meer weten over deze certificering? Klik hier. U herkent de cilinders die geschikt zijn voor levensmiddelentoepassing aan de speciale banderol met het glas-vork-symbool.
Meer lezen over toepassing van gassen in de levensmiddelenindustrie? Klik hier.