Neem contact op

Koolzuur. Onzichtbaar maar onmisbaar voor uw frisdrank.

Jan Kok, Productspecialist speciale en voedingsmiddelengassen | 7 maart 2019

Jan Kok, Productspecialist speciale en voedingsmiddelengassen

Koolzuur wordt gebruikt voor heel veel verschillende toepassingen. Buiten de levensmiddelenindustrie wordt kooldioxide, in de volksmond koolzuur genoemd, onder andere ingezet bij (het lassen) verschillende lasprocessen, in de farmaceutische industrie maar ook als koudemiddel.

Koolzuur wordt ook in combinatie met levensmiddelen toegepast. Het koelt, het beschermt het tintelt en het maakt vele verwerkingsprocessen makkelijker. Koolzuur wordt bij veel verschillende levensmiddelentoepassingen ingezet waaronder bijvoorbeeld in de drankenindustrie.

Toepassingen in drankenindustrie

In de drankenindustrie gebruikt men koolzuur (Protadur®E290) voor meerdere toepassingen.

  • Carbonisatie
    Het zogeheten carboniseren zorgt de koolzuur ervoor dat uw frisdrank wordt voorzien van de gewenste bubbels.
  • Voorspannen
    Bij het voorspannen zorgt de koolzuur in bier niet voor de bubbels in het bier maar wel voor het schuimvrij afvullen van flesjes en vaten.

Eigenschappen van koolzuur

Koolzuur beschikt over een heel aantal specifieke eigenschappen. Het is kleurloos, geurloos, smaakloos, oxidatieremmend en het is onschadelijk ten aanzien van de voedingsfysiologie. Het werkt ook bacteriostatisch en schimmelwerend, en remt daarmee de groei van schimmels en bacteriën.

Kwaliteitseisen voor levensmiddelengassen

Koolzuur voor toepassing bij levensmiddelen moeten aan strenge eisen voldoen. Daarom zijn wij als producent van levensmiddelengassen (Protadur®) FSSC 22000 gecertificeerd. Meer weten over deze certificering? Klik hier. U herkent de cilinders die geschikt zijn voor levensmiddelentoepassing aan de speciale banderol met het glas-vork-symbool.

Meer lezen over toepassing van gassen in de levensmiddelenindustrie? Klik hier.

< Terug naar overzicht

Delen via:

Meer weten over koolzuur?

Neem dan contact met ons op!

Vond u deze blog interessant?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste onze nieuwste blogs.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Door u aan te melden gaat u er mee akkoord dat u periodiek onze digitale nieuwsbrief per mail ontvangt.

Nu aanmelden

Gerelateerde blogs

Algemeen

Vrolijk Pasen!

Antoine De Boo, Directeur | 28 maart 2024

De Paasdagen staan weer voor de deur. Graag wens ik u, namens alle collega’s hele fijne, vrolijke en zonnige Paasdagen toe.

Lees meer